Annons

Mark säljs till bygge av rättspsyk

Kommunfullmäktige i Trelleborg sa på måndagen ja till att sälja mark i Mellanköpinge till Region Skåne för byggandet av ett rättspsykiatriskt centrum. Men det krävdes en lång debatt innan beslutet kunde fattas.
Trelleborg • Publicerad 29 maj 2012

Sedan tidigare finns det en avsiktsförklaring mellan Trelleborg och Region Skåne om en etablering av ett rättspsykiatriskt centrum i kommunen. Marken som varit aktuell ligger i Mellanköpinge och används idag som jordbruksmark.

Politikerna i kommunfullmäktige hade igår att ta ställning till ett förslag om köpekontrakt för markaffären. Affären omfattar omkring 45 000 kvadratmeter och priset ligger på 6 750 000 kronor.

Annons

Bertil Larsson (SSP) ansåg att frågan skulle återremitteras för att titta på andra placeringar eftersom marken i Mellanköpingen är så kallad klass 10-jord, den bördigaste jorden i landet.

- Det saknas en analys av alternativa lägen som är bättre med hänsyn till jordbruksmarken, sa Bertil Larsson.

Söderslättspartiet fick stöd från Sverigedemokraterna som ansåg sig hittat en bättre placering i nordöstra delen av kommunen där det är klass 7-jord.

- Den här verksamheten kan byggas var som helst utan att man tar den bästa jordbruksmarken i anspråk. Det finns ingen anledning att gå vidare med detta, sa Jan Larsson (SD).

Ulf Bingsgård (M) lyfte fram möjligheten att få en etablering av en ny typ av verksamhet i kommunen och att marken i översiktsplanen pekas ut som tänkbar att bebygga.

- Översiktsplanen säger att där kan vi tänka oss att det ska bebyggas. Ska vi kunna utveckla kommunen till en långsiktigt hållbar kommun är det viktigt att vi säger ja till detta, sa Ulf Bingsgård.

Catherine Persson gav sitt stöd åt köpeavtalet och menade att man måste släppa en del av den goda åkermarken när det handlar om samhällsviktiga funktioner.

- Vi har ett besvärligt dilemma. Vi har god åkermark men vi måste också ha arbetsplatser i kommunen. Det här ger oss också en möjlighet att profilera oss när det gäller regionala verksamhetsområden, sa Catherine Persson.

Love Nilsson (MP) var inne på samma linje.

- Jag tycker inte om att det byggs på åkermark men är glad över att vi får hit en verksamhet med många arbetsplatser och som bedriver forskning, sa Love Nilsson.

Annons

Leif Roos (SD) ansåg att läget var illa valt och det finns risker för till exempel rymningar från anläggningen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna köpte inte Sverigedemokraternas resonemang.

- Det finns alltid en risk men det finns det med allt. Det är ett sjukhus som ska byggas. Hade vi pratat om att bygga ett vanligt sjukhus hade ingen tvekat. Men ni vill inte ha den här verksamheten, sa Catherine Persson.

- Visst ska vi ha ett rättspsyk men på den sämsta åkermarken, replikerade Per Klarberg (SD).

Efter en kort paus beslutade politikerna att inte utreda frågan vidare om en alternativ placering. Istället röstades köpeavtalet igenom med 40 röster för och sju röster emot förslaget.

Ett villkor för affären är att det tas fram en detaljplan för området som tillåter att det byggs ett rättspsykiatriskt centrum.

Vad tycker du om belsutet? Debattera här nedan.

Maria Sällberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons