Marie Holmström: ”Man måste samarbeta”

Trelleborg • Publicerad 19 april 2011

Hitta ett samarbete som känns bra. Det är Marie Holmströms bästa tips. Hon är turistchef i Ystad sedan 2,5 år och har jobbat med turism i många år innan dess.

– Man måste samarbeta. Turisten har ingen aning om var han eller hon är någonstans. Man måste kunna erbjuda ett större koncept.

För cirka tio år sedan samarbetade Ystad mycket med Trelleborg och Vellinge. Varumärket "Sydkusten" har byggts upp under lång tid. Men efter en tid valde Ystad att bryta det och i stället helt och hållet gå in i samarbetet kring varumärket Österlen.

– Det är ett samarbete som pågått i 30 år och under tiden har ett starkt varumärke byggts upp, säger hon.

Turism är svår att placera i ett kommunalt fack eftersom så många delar ingår i den. I Ystad låg turismen länge under kultur- och turismnämnden. Kulturfrågorna tog dock upp det mesta av nämndens tid och där fanns inte så mycket utrymme för turism. Sedan nyår har turismen flyttats och tillhör nu marknadsavdelningen. Dess samlade uppgift är att vara Ystads skyltfönster utåt och stötta näringslivet genom att ta ett helthetsgrepp på webb, film och marknadsföring.

För turistfrågor finns det en liten beredningsgrupp med fem ledamöter och tre ersättare, politiker som träffas en gång i månaden och enbart diskuterar turism.

– Det fungerar bra. Man måste förstå hur viktig turism är även för inflyttning och etablering. Om vi inte gör ett bra intryck på besökare får vi dem inte tillbaka, säger hon.

Turismen omsätter 684 miljoner kronor per år i Ystad. Omsättningen har fördubblats sedan Wallanderfilminspelningarna startade.

– Man glömmer lätt bort att Ystad är en liten kommun. Vi är ett så välkänt varumärke att vi känns större än vad vi är.

Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.