Marianne Pettersson (S) och Per Klarberg (SD) laddar för fyra år till i riksdagen
Nomineringarna för våra båda lokala riksdagsledamöter gick i våras åt två olika håll. Marianne Pettersson, som stod på plats fyra i kretsen Skåne läns södra inför valet 2014, avancerade till plats nummer två.
Därmed kommer hon nästan garanterat att få en riksdagsplats igen. I dag har partiet tre mandat i kretsen (av 13) och även om partiet tappar i valet så ska det väldigt mycket till för att de ska förlora två mandat och landa på ett.
Men Marianne Pettersson själv vågar inte ropa hej förrän hon hoppat över Stockholms ström.
– Osvuret är ändå alltid bäst. Men visst, för min egen personliga del så ser det bra ut, säger Marianne Pettersson.
På listan står hon omedelbart efter justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Förra valet kom Marianne Pettersson in endast tack vare att Morgan Johansson blev statsråd, men nu har hon stigit i graderna.
Vad beror det på?
– Hårt arbete skulle jag misstänka. Jag är aktiv och tycker att vi behöver röster från Trelleborg, säger Marianne Pettersson.
För sverigedemokraten Per Klarberg, däremot, blev nomineringarna i våras en missräkning. Vid valet 2014 hade Sverigedemokraterna inga kretslistor och på listan över hela landet stod han på plats 38. I år hamnade han helt utanför när hela landet-listan fastställdes.
– Det är klart att det var en besvikelse. Men samtidigt var det 15 andra riksdagsledamöter som inte kom med där, säger Per Klarberg.
När sedan kretslistan för Skåne läns södra presenterades återfanns Per Klarberg på plats 62. Långt ner kan tyckas, men eftersom listan är nästan likadan som den för hela landet, så finns det trots allt en chans att Per Klarberg kommer in. Klarberg själv tror att det räcker med tre mandat i valkretsen för att det ska gå vägen. I dag har man två.
– Jag har två kandidater framför mig i min egen valkrets, Lars Andersson från Kävlinge och Paul Svensson från Ystad. Jag tror vi tar minst tre mandat, och då kan jag komma in, säger Per Klarberg.
Riktigt säker kan han inte ens vara på valnatten eftersom den slutgiltiga sammanräkningen och mandatfördelningen mellan partierna i valkretsarna inte är klar förrän någon dryg vecka efter valet. Det finns också utjämningsmandat som kan ställa till det i vissa valkretsar.
Om Per Klarberg får fortsätta i riksdagen kommer han att ta chansen.
– Jag har jobbat med trafikfrågor, som jag brinner för, och min bakgrund inom järnvägsbranschen har kommit väl till pass där, säger Per Klarberg som gärna vill fortsätta i trafikutskottet i fyra år till.
Marianne Pettersson, som i dag sitter i miljö- och jordbruksutskottet, hoppas kunna ta plats i socialutskottet eller socialförsäkringsutskottet.
– Arbetsmarknadsfrågor och vård- och omsorgsfrågor ligger mig varmast om hjärtat. Och jag har ju min bakgrund inom vården, säger Marianne Pettersson som tycker det är en förmån att få sitta i riksdagen.
– Jag är väldigt glad att jag var hyfsat gammal när jag kom dit och hade stor livserfarenhet. Man har en annan distans till sig själv och blir inte så bekymrad om inte folk köper ens idéer direkt. Då bara spottar man i nävarna och fortsätter, säger hon.
Det finns ytterligare ett 30-tal trelleborgspolitiker som kandiderar till riksdagen. Ingen av dem har dock någon realistisk chans att komma in, så vida de inte blir inkryssade. För det krävs att de blir kryssade av minst fem procent av väljarna i den valkrets de kandiderar.