Maria vill tvinga företag att tänka på ungdomarna

Youthforce ska erbjuda svenska företag ett ungdomligt tänkande. Bakom konsultfirman finns Maria Martinsson från Anderslöv.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2004
Maria Martinsson har skapat ett företag som ska föra ungdomarnas talan. Just nu sitter hon i förhandlingar med SJ om ett rabattkort för unga. Bild: Tomas Nyberg
Maria Martinsson har skapat ett företag som ska föra ungdomarnas talan. Just nu sitter hon i förhandlingar med SJ om ett rabattkort för unga. Bild: Tomas NybergFoto: 

– Företagen måste våga lyssna på ungdomarna. Vi är faktiskt deras framtid, säger Maria Martinsson bestämt.

Hon läser på det fria gymnasiet Procivitas i Växjö. Där har hon tillsammans med sin skolkompis Andrea Toresson startat företaget Youthforce som ska föra in ungdomars röst i Sveriges näringsliv. Ambitionen är det inget fel på hos Maria Martinsson som kommer från Anderslöv. Idén till företaget fick tjejerna när de tittade på hur dyrt det är för unga i samhället. De tyckte att företagen inte tänkte på ungdomarnas behov. Det ville de göra något åt. När de började tvåan och skulle starta ett UF-projekt, ung företagsamhet, gjorde de slag i saken.

Nu sitter de i förhandlingar med ett statligt företag om rabattkort..

Hon har dock mött olika reaktioner hos de vuxna hon har talat med.

– Hos detta företag var det två vi pratade med. Den äldre av dem var mer förstående än den yngre konstigt nog, säger hon.

Hon tror att vuxna kan vara rädda för att släppa in ungdomligt tänkande. Men det tycket hon är väldigt fel och vill ändra på.

Meningen är att Maria Martinsson och hennes kompis ska avveckla företaget i vår. Men deras mål är att driva det vidare ändå.

– Andra har fortsatt och gjort om företaget till en aktiebolag. Det vill självklart vi också göra, menar hon.

Hon tycker att hon redan har lärt sig mycket om affärsvärlden. Hur man förhandlar till exempel. Men att driva ett företag var samtidigt mycket tuffare än vad hon trodde.

– Det tar så mycket tid! Det hade jag kanske inte räknat med, menar hon.

Sofia Bergström

Anderslöv
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.