Annons

Maria i fokus

I S:t Nicolais kyrka visas från och med måndag en utställning om Jungfru Maria. Ett femtontal föremål med olika anknytning till Maria finns utställda under sommaren.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2003
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

I går anlände några av föremålen. De har lånats in från Historiska museet i Lund där de annars ingår i den permanenta utställningen. Konservator Bernd Gerlach fanns med vid monteringen, iklädd bomullshandskar, för att se till att 1100- och 1400-talsskulpturerna kom på plats utan att få några skador. BILD:CLAES NYBERG De ömtåliga träskulpturerna är mycket känsliga för temperatursvängningar, men i kyrkan är det ingen större fara. De förvaras i larmade glasmontrar. - De har en gång målats med temperafärger och jordpigment, säger Bernd Gerlach. På skulpturerna syns rester av den klassiska blåa Mariafärgen. Den ena symboliserar henne på den himmelska tronen, den andra som den sörjande modern. Bakom utställningen står komminister Inger Krigström. Hennes tanke är att visa Maria som person. - Jag vill lyfta fram att hon var en människa av kött och blod, precis som vi, säger Inger Krigström. Hon tycker att Maria är en förebild för dagens kvinnor. - Maria fick barn när hon bara var tretton. Hennes hängivenhet och pliktkänsla är en bra förebild. Liksom Maria får varje kvinna gå in i sitt kall. Jag är övertygad om att Jesus tog stort intryck av Maria, liksom söner alltid präglas av sin mor. Inger Krigström tycker det ha varit för lite fokus på kvinnan Maria på våra breddgrader. - I katolska länder har man många bilder på Jungfru Maria, här har det mest handlat om allvarliga herrar. Nu har hon fått ny aktualitet bland annat genom Bo Zetterlinds tolkning av Mariadiktningen.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons