Annons

Månstorpshemmet privatiseras vid nyår

Äldreboendet i Månstorp moderniseras. M-nämnden planerar en om- och tillbygnad av det anrika hemmet. Samtidigt oroas delar av personalen för verksamheten när boendet privatiseras.
Trelleborg • Publicerad 9 december 2004

Månstorpshemmet öppnade 1932. Sedan dess har det drivits i kommunal regi och byggts om i omgångar. I dag omfattas boendet av 24 platser och åtta platser på demensavdelningen.

Ett 40-tal personer är anställda där. Det motsvarar cirka 26 årsarbetare. Mellan fem och sex av dessa ska reduceras i samband med privatiseringen. En del av dem som slutar får andra uppgifter i Vellinge kommun.

Annons

M-nämnden planerar att modernisera boendet genom att bygga om toaletter och fräscha upp lokalerna.

Vid årsskiftet läggs hela verksamheten ut på entreprenad. Då tar bolaget Carema AB över driften.

Efter tio år som platschef där slutar Kajsa-Lena Fredriksson sin tjänst, för att i stället arbeta med andra uppfter i kommunen.

Delar av personalen är oroade inför den förestående förändringen.

– Personalen ska minskas och effektiviseringar ska göras. Det har vi fått besked på av Carema, säger en av de anställda, som vill vara anonym, och som bestämt sig för att sluta sin tjänst på äldreboendet.

– Jag har varit med om en liknande privatisering på ett annat äldreboende i Vellinge kommun. Det riskerar bli mer förvaring av de boende än satsning på kvalité, fortsätter den anställda.

– Vi har fått bekräftat att entreprenörerna ska erbjuda bra omsorg. Det litar jag på. Entreprenad är ett bra sätt att utveckla verksamheten, säger M-nämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman (m).

Johan Åsbrink, regionchef på Carema Care, säger att det inte finns anledning att känna oro.

– Verksamheten ska inte försämras. Genom vår arbetsmetodik ska vi erbjuda bra vård och omsorg. Omställningen från kommunal till privat regi kan dock bli lite rörig. Men sedan blir det bättre, säger han.

Johan Persson

Annons

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

VELLINGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons