Annons

Mannen med micken

För 15 år sedan skickades Arne Delbeck upp på podiet i Parken för att ropa upp bingonummer. Där sitter han kvar.
– Många vill hjälpa till, men ingen vill sitta här uppe så jag får göra det. Jag har inga problem med att höras och synas, säger han.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2011
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

Torsdagsbingon som FC Trelleborg ordnar i Parken är i allra högsta grad en social verksamhet. Redan vid 16.30, två timmar innan Arne Delbeck börjar ropa ut kvällens nummer, börjar folk duka upp sina hembakta bullar och medhavda kaffetermosar.

Arne Delbeck själv brukar inte vara på plats förrän tio minuter före start. Då har han hunnit hem från jobb, äta, ta på sig collegetröjan med föreningens logga och åka igen.

Annons

– Vi är två som turas om att ropa ut. Jag är här tre timmar varannan torsdag kväll från mitten av augusti till mitten av december och mitten av januari till midsommar. Den största insatsen gör dock mina kollegor Göran, Ulla, Bo, Marianne, Bosse, Ingrid, Tom och Kerstin. De är här varje torsdag, säger han.

Arne Delbeck hamnade bakom micken när det var generationsskifte i föreningen. Det gamla gardet orkade inte mer och eftersom han visste hur viktig inkomsten från bingon var, och är, för föreningen ställde han upp.

– Jag skulle gärna hitta någon mer som ville hålla på med det här, men samhället har förändrats. Människor har inte tid att göra saker gratis på sin fritid på samma sätt idag som förr.

Roligast tycker Arne Delbeck att det är när det är proppfullt i hela rotundan. 180 personer som sitter och duttar på sina brickor är en riktigt bra siffra, säger han. Men han har också varit med om motsatsen.

– I vintras när det var som mest snöoväder var det knappt 60 personer här en kväll. En sådan kväll går vi back.

En enda gång kan Arne Delbeck påminna sig om att bingon har ställts in. Det var också under den gångna vintern. Då fick de meddela sig via lokalradion och hoppas att det inte var alltför många som trotsade snöovädret för att mötas av en låst dörr.

Hans föreningsengagemang går långt tillbaka och har alltid varit kopplat till fotbollen. Arne Delbeck hade spelat nästan 200 matcher med TFF innan han bildade familj och varvade ner i Stavstens IF. Där blev det ytterligare cirka 150 matcher innan han lade fotbollsskorna på hyllan. I Stavsten blev han ganska kort efter klubbytet invald i styrelsen, och sedan kom alltså bingo-jobbet.

Då var bingon ett samarrangemang med BK Ymor och idag har de två föreningarna blivit en, FC Trelleborg. Arne Delbeck sitter i styrelsen, nu som kassör.

– Jag är nog en föreningsnörd, säger han.

Den som inte spelat bingo känner kanske ändå igen Arne Delbecks röst. Det är nämligen han som håller i micken när FC Trelleborg spelar sina hemmamatcher på Ymorvallen.

Annons

I rotundan blir det dock ganska monotont att vara mannen med micken. Siffrorna ska läsas upp, och det ska göras tydligt och i precis rätt tempo.

– Jag lärde mig rätt snart hur fort det ska gå. Annars blir man snabbt påmind. Första gångerna var det någon som ropade: Högre! Eller: Inte så fort. Vissa sitter ju med fyra, fem brickor.

Ungefär hälften av dem som spelar kommer från Trelleborg. De andra bor runt om i Skåne och åker på olika bingokvällar varje dag hela veckan. Att FC Trelleborg skulle byta dag kommer därför inte på tal.

– Nej, det går inte. Däremot hade gärna Skivarp fått byta dag på sin bilbingo. Den är också på torsdagar, säger Arne Delbeck.

Louise Cronholm
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons