Annons

"Mannen hade änglavakt"

En man brännskadad. Tre bilar totalförstörda. Dagen efter olyckan på Skyttsgatan är det ingen som kan förklara hur den kunde inträffa.
– Det ska inte kunna hända, ändå hände det, säger Mårten Kallin, platschef på Pollex.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2014
Pollex, företaget som arbetar med vattenledningarna på Skyttsgatan, har informerat sina branschkollegor om olyckan.
Pollex, företaget som arbetar med vattenledningarna på Skyttsgatan, har informerat sina branschkollegor om olyckan.Foto: 
Foto: 
17 bilar fick skador i samband med olyckan. Tre av dem ska ha fått omfattande skador.
17 bilar fick skador i samband med olyckan. Tre av dem ska ha fått omfattande skador.Foto: 

Företaget var på onsdagseftermiddagen i slutfasen i arbetet med att lägga nya vattenledningarpå Skyttsgatan. Vid en av groparna, i höjd med Ryttaregatan, stod en arbetare – kollegorna arbetade vid en annan grop hundra meter bort.

– Det var en ventil som brast och då är det klart att det hörs en rejäl smäll. Vattenångan for ut av trycket i slangen och vår man på plats fick vattenånga på sig. Det var ren otur, säger Mårten Kallin.

Annons

Mannen fördes med ambulans till Skånes universitetssjukhus i Malmö. Han skrevs ut på onsdagskvällen. Enligt Mårten Kallin ska mannen ha fått brännskador på ena skinkan.

Bosse Persson har sin lägenhet 15 meter från olycksplatsen. De tre bilar som totalförstördes var parkerade 20 meter från gropen, på motsatt sida.

– Min hyresvärd är nog glad över att huset klarade sig, säger Bosse Persson som inte var hemma när olyckan inträffade.

– När jag kom hem såg jag bilarna. Det såg förfärligt ut.

Polisens utredare Lars Sundlöf var på platsen direkt efter olyckan. Han berättar att han trodde att det regnade.

– Men det var sand och jord som föll ner från träden, säger Sundlöf som liknar händelsen vid ett vulkanutbrott.

– Vad jag förstår har den skadade mannen haft änglavakt. Att han kunde åka hem i bil från sjukhuset är svårt att förstå.

Det finns fler lyckliga omständigheter. Flera förbipasserande klarade sig från skador och bara 50-talet meter från olycksplatsen ligger en förskola.

– Man kan alltid spekulera, men jag kan bara prata om det som har hänt. Vi har följt alla föreskrifter och regler som gäller för det här arbetet, säger Mårten Kallin på Pollex.

Han säger att han aldrig varit med om något liknande. Och han ser det som en ren olyckshändelse.

Annons

– Något blev fel. Vi har kontaktat vår leverantör för att undersöka om det handlar om fabrikationsfel, säger Mårten Kallin.

Som en ren försiktighetsåtgärd kommer företaget nu lägga skyddsplåt över gropen.

Arbetsmiljöverket är informerat och polisen utreder om något arbetsskyddsbrott har begåtts.

– Vi kommer att hålla fler förhör för att se om man har brustit i sina rutiner eller arbetsskyddsföreskrifterna. Kanske borde man ha utvidgat skyddsområdet eller skärmat av det, men det får vi titta på. Något har uppenbarligen gått snett, men vad är för tidigt att säga, säger Lars Sundlöf.

Louise Löfgren
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons