Mångkulturellt på menyn

Hotell-restaurangprogrammet bjuder denna vecka sina gäster på internationell mat. På tisdag och onsdag är det amerikansk-karibisk meny som gäller, och torsdag till fredag serverar man Balkan-buffé. Bakgrunden är ett projektarbete.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2008
Scampispett på ruccolabädd med limesalsa. En av de amerikansk-karibiska förrätterna.
Scampispett på ruccolabädd med limesalsa. En av de amerikansk-karibiska förrätterna.Foto: 
Anna Åkesson, Sophie Sjögren, Caroline Löfvall och Nathalie Nilsson, HR05B, är gruppen bakom temaveckan.
Anna Åkesson, Sophie Sjögren, Caroline Löfvall och Nathalie Nilsson, HR05B, är gruppen bakom temaveckan.Foto: 
Anna Henriksson, Komvuxelev, i färd med att lägga upp scampispett på ruccolabädd. Bild: Claes Nyberg
Anna Henriksson, Komvuxelev, i färd med att lägga upp scampispett på ruccolabädd. Bild: Claes NybergFoto: 

- Vi bestämde att vi skulle göra en temavecka, och då fick vi idén om internationell mat, säger Nathalie Nilsson, HR05B, en av tjejerna bakom arbetet.

Anledningen till att det blev just amerikansk-karibisk mat är enligt tjejerna att det inte finns på menyer överallt i Trelleborg. Detsamma gäller för Balkan-buffén, vilken Anna Åkesson tyckte att man skulle ha med.

- Det är inte så ofta vi får bestämma heller, för det mesta gör lärarna det. Då ville vi ha lite annorlunda mat, berättar Sophie Sjögren. Gruppen började planera sin temavecka i höstas, och då gjorde man bland annat priskalkyler, inköpslistor och liknande. Och givetvis testlagade man åtskilliga rätter.

- Vi har lagat och provsmakat allting, och Anna har valt ut drycker, säger Sophie.

- Sedan har vi haft hand om alla inköp, berättar Nathalie. Och vi har informerat alla elever som skulle vara med och annonserat för omvärlden.

De fyra eleverna ansvarar också för dukning, dekorationer och musiken i matsalen. - Vi har försökt planera så mycket som möjligt och ha det mesta gjort en dag i förväg, säger Sophie.

Dessutom handleder tjejerna ettorna och tvåorna, som utför servering och köksarbete.

- Jag tror att halva HR-programmet är här idag, säger Anna. Gruppen har letat recept på internet, till exempel på Tasteline. Sedan har de provlagat, smakat, lagt till och dragit ifrån.

- Vi hittade jättemycket på Tasteline, säger Sophie. Vi ville ha mat från södra USA, eftersom den inte är så vanlig. Det är vanligare med hamburgare.

- Torsdag och fredag finns det lediga bord, så man får passa på säger Anna.

Sofie Hjelm

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.