Annons

Mångfald ger bättre arbete i bolagsstyrelser

Marknadsför de kvinnor som sitter i styrelserna och lyft fram den kunskap de besitter. Det är Lena Gréens (m) recept för att öka jämställdheten i de kommunala bolagsstyrelserna.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2005
Ett par generationer. Så lång tid tror Lena Gréen (m), vice ordförande i Östersjöterminalens styrelser, att det tar innan det är lika många kvinnor som män i de kommunala bolagsstyrelserna. BILD: CLAES NYBERG
Ett par generationer. Så lång tid tror Lena Gréen (m), vice ordförande i Östersjöterminalens styrelser, att det tar innan det är lika många kvinnor som män i de kommunala bolagsstyrelserna. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Lena Gréen (m) är vice ordförande i det kommunala bolaget Östersjöterminalen. Hon tycker att kommunen kommit en bit på vägen men vill gärna se fler kvinnor i bolagsstyrelserna. Men då måste en förändring komma till stånd.

– Mannens nätverk har tidigare fungerat som rekryteringsbas för nya ledamöter. Potentiella kandidater har funnits i deras adress- och telefonböcker, säger Lena Gréen.

Annons

Hon anser att kvinnor och män har olika ledarstilar och när männen dominerar i styrelserna så är det deras egenskaper som konkurrensinriktade, kontrollerande och självcentrerade som får forma företagen. Fler kvinnor är därför att föredra för att jämna ut inflytandet.

– Naturligtvis behövs det. Vad är det som säger att männen alltid fattar rätt beslut? Män och kvinnor har olika ledarstilar men mixar man båda dessa får man en perfekt blandning. Olikheterna är själva poängen, säger Lena Gréen. Lena Gréen tycker att arbetet i styrelsen fungerar bra som det är i dag men kan se flera positiva effekter med fler kvinnor i styrelserna.

– Det breddar kunskaperna och man når ut till en större målgrupp. På så vis kan man få en ökad lönsamhet och en bättre ekonomi som lyfter kommunen, säger Lena Gréen.

Hon håller med Anna Puusaari (s) och Gerd Klein (s) som i gårdagens Allehanda menade att förändringen måste börja redan i skolan för att på sikt få in fler kvinnor i bolagsstyrelserna. Det handlar om att ändra attityder och tänkande. Ett tidsödande arbete. Men Lena Gréen tycker att kommunen kan göra mer än så.

– Man kan bli bättre på att synliggöra den kompetens som en stor mängd kvinnor ute i företagen besitter. Och marknadsföra de kvinnor som finns i bolagen, säger Lena Gréen. Kvinnor ska absolut inte kvoteras in i styrelserna menar Lena Gréen. Men mångfalden är viktig för att arbetet ska utvecklas.

– Vi måste ha in de mjuka värdena som kvinnan står för. Men kvotering skapar klyftor mellan könen. Kvotering underskattar kvinnors kompetens, säger Lena Gréen. I stället är detx kompetens och erfarenheter som ska styra. "Rätt kompetens till rätt plats i rätt tid oavsett kön" lyder Lena Gréens devis. Hon tror att det kommer att ta lång tid innan det är lika många kvinnor som män i de kommunala bolagsstyrelserna.

– Jag tror det tar tid, kanske ett par generationer, säger Lena Gréen.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons