Annons

Många ville testa sina lungor

Vid Hjärt- och lungsjukas förenings hälsobuss kan den som vill kostnadsfritt testa sina lungor och blodvärden. I går stod den utanför Trelleborgs lasaretts akutmottagning. Många tog chansen få sin hälsa undersökt.
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2005

Hälsobussen är ett projekt som dragits i gång av Hjärt- och lungsjukas länsförening i Skåne som under en period reser runt i länet. Den 25 juli startade skåneresan med ett stopp i Ängelholm och den slutar den 17 augusti i Hyllie. Det är de lokala föreningarna som utför testerna.

I just Trelleborg jobbar fyra personer från föreningen tillsammans med en sjuksköterska från lasarettet. Förutom att testa blodtryck och blodsockervärdet kan man med hjälp av så kallad spirometri undersöka lungkapacitet.

Annons

Och det var många som tog chansen att kontollera sin hälsa. Hjärt- och lungföreningens ordförande Jan Lundgren uppskattade att nära 100 personer skulle ha varit på besök när dagen var slut. En av dem var Bertil Persson från Trelleborg som fick sina lungor testade.

– Jag känner att jag har rökt lite för mycket i mina dagar. Det här är ett bra initiativ, man drar sig för att gå till sjukhuset med de långa väntetiderna, sa han.

Men Jan Lundgren betonade att hälsobussen enbart är en rådgivande instans.

– Man kan få ett kvitto på att man är i riskzonen och borde gå till sjukhuset, sa han.

När det gäller lungsjukdomar är det kanske KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, som skrämmer mest. De flesta fallen av KOL beror på långvarig rökning och vanliga symptom är andnöd, hosta och pip i bröstet.

När man väl har fått diagnosen är det inte så mycket man kan göra åt saken. Därför vill Hjärt- och lungsjukas förening jobba preventivt och hälsobussen är ett led i den tanken,

– Vi vill vara offensiva och tala om för folk vad problemet beror på, förklarade Jan Lundgren.

I dag kommer Hälsobussen att stå på Stora Torget mellan klockan 10 och 15.

Paul Torstensson

0410–54531

Annons

paul.torstensson@allehandasyd.se

KOL

KOL står för Kronisk obstruktiv lungsjukdom.

Cirka en halv miljon människor i Sverige lider av sjukdomen.

90 procent av fallen beror på långvarig rökning.

Årligen dör 2500 personer i Sverige av KOL.

Det är den femte vanligaste dödsorsaken i världen i dag och förväntas stiga till tredje plats inom 15 till 20 år.

KOL omfattar kronisk bronkit (luftkatarr) och emfysem.

Vanliga symtom är andnöd vid ansträngning, kronisk hosta (rökhosta), pip i bröstet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons