Annons

Många ville diskutera konstens ramar

Ett samtal om konstens och vetenskapens roll för att göra det osynliga synligt. Det var temat för torsdagens seminarium som arrangerades av Gränssnitt Smyge.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2013
Andra våningen på Köpmansmagasinet fylldes på torsdagskvällen av besökare som ville diskutera konst och vetenskap.
Andra våningen på Köpmansmagasinet fylldes på torsdagskvällen av besökare som ville diskutera konst och vetenskap.Foto: Foto: Sara Johari

- Vi får sätta in extra stolar. Det har kommit betydligt mer folk än vad vi räknade med. Det känns så klart väldigt roligt, sa Birgitta Godlund som ansvarade för seminariet.

Diskussionerna leddes av moderatorn Kristina Bramstorp. I panelen fanns de fem inspiratörerna: konsthistorikern Elisabet Haglund, etnologen Robert Willim, artisten Petra Lilja, konst- och designdebattören Clara Åhlvik och konstkritikern Dennis Dahlqvist.

Annons

En del av diskussionen kretsade kring relationen mellan konst och vetenskap. Och då särskilt mellan ordet och bilden.

- Vetenskapen har vilat väldigt starkt på det skrivna ordet och på att förklara något exakt med just skrift. Men något är på gång att förändras. I en digital värld får bilder en allt större roll för att sprida vetenskap, sa Robert Willim.

Bilder och konst kan alltid tolkas. Men tolkningen, eller möjligheten att nå fram till den, är allt annat än självklar.

- Om någon har sett en film eller lyssnat på en skiva kan nästan alla säga: detta var bra eller detta var dåligt. Med till exempel en tavla är den upplevda barriären mycket högre. Många får känslan av att konst kräver kunskap, sa Clara Åhlvik.

Utställningen "Gränssnitt Östersjön Smygehuk” invigdes i början på augusti och pågår till och med den 1 september.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons