Annons

Många vill plugga på lovet

Drygt 30 elever på Liljeborgsskolan valde att gå till skolan även under påsklovet. Framförallt är det de nationella proven som motiverar dem till att plugga extra.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2010
Foto: 
Två klassrum på Liljeborgsskolan hölls öppna för elever som ville läsa extra. Några av dem var Angelika Larsson, Emma Ponton, Sara Håkansson, Sabina Magnusson och Olivia Larsson.
Två klassrum på Liljeborgsskolan hölls öppna för elever som ville läsa extra. Några av dem var Angelika Larsson, Emma Ponton, Sara Håkansson, Sabina Magnusson och Olivia Larsson.Foto: 

TRELLEBORG. Försöken att ta tag i niornas bristande kunskaper i framförallt matematik och engelska ger utdelning på Liljeborgsskolan. Drygt 30 elever valde att strunta i påskledigheten och plugga istället, vilket var fler än väntat.

Måndag, tisdag och onsdag gick de antingen ett pass på förmiddagen eller eftermiddagen. Det handlade om elever som riskerar att bli underkända. Trelleborgs Allehanda hälsade på.

Annons

– Dessa dagar kan göra stor skillnad för dem, säger Petra Tetschet som undervisar en grupp i engelska och därmed själv hoppar över halva påsklovet.

Hon tycker det är roligt att få undervisa en mindre grupp och kunna få tid till varje elev.

– Det är en lyx. Jag känner att jag verkligen kan hjälpa dem. Och de blir mycket mer motiverade. När jag sa åt dem att ta rast ville de hellre sitta kvar och fortsätta jobba, berättar hon.

Men alla tycker inte det är lika kul.

– Jag har blivit tvingad hit, säger Sara Håkansson och ler blekt.

– Jag med. Av mamma. Hon tyckte att jag behövde det, säger Olivia Larsson.

De läster båda matematik under lovet och förbereder sig för det nationella provet den 15 april.

Går det bra?

– Ja, visst. Men jag hade hellre sovit. Det är ju lov, säger Oliva Larsson.

Hon vill komma in på frisörlinjen och har insett att hon måste få upp sina betyg för att det ska gå.

Annons

Tjejerna vill, trots att de föredrar att vara lediga, rekommendera andra elever att plugga extra på loven. De tycker inte det är pinsamt inför sina kompisar att plugga extra.

– Nej, det finns andra som verkligen skulle behöva gå här men stannar hemma istället, säger Oliva Larsson.

Under dagarna kämpar de med gamla nationella prov för att träna inför det riktiga.

Vad är det som är svårt?

– Pressen. Det är svårt att tänka när man blir pressad. Det är ju ett så viktigt prov, säger Emma Ponton.

Satsningen med att erbjuda extra undervisning på loven är inte långsiktig. Om samma sak kommer arrangeras nästa år är inte klart. Det handlar inte bara om att eleverna ska vilja läsa på lovet. För skolan kostar det extra pengar att ta in lärare när skolan är stängd.

– Jag jobbar bara 60 procent just nu eftersom jag är föräldraledig på deltid. Men hade jag jobbat heltid vet jag inte om jag hade orkat jobba extra dessa dagar, säger läraren Petra Tetschet.

Hon hoppas dock att man kommer att finna en lösning så att dessa arrangemang kan återkomma nästa år.

– Det är så värdefullt för eleverna. De får en sådan arbetsro. Många av eleverna vågar i vanliga fall inte fråga när de inte förstår. Men i dessa små grupper gör de det. En elev brukar vara ganska stökig annars, men nu är det han som driver på de andra. Han är jätteduktig. Men han har inte ens berättat för sina kompisar att han är här.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons