Många vill gå i Kunskapsskolan
Onsdagskvällens möte i församlingshemmet lockade över 200 personer. Nästan hela publiken bestod av blivande elever och deras föräldrar.
Till några av årskurserna finns redan fler sökande än det finns platser. Till andra finns det fortfarande möjligheter att ansöka.
Störst är intresset från elever som vill börja sjunde klass på Kunskapsskolan nästa läsår.
– För dem som känner sig positiva till vårt sätt att arbeta rekommenderar jag att de skickar in en ansökan redan i kväll, säger Mats Rosén, som är skoledare för Kunskapsskolan i Ystad.
Individuella mål
Det var han som under gårdagskvällen höll i informationen till sammans med en av eleverna i årskurs nio, Anton Rosén.
I publiken satt bland andra Stefan Nilsson som var där tillsammans med sonen Sebastian som anmälts sitt intresse för en plats nästa år.
– Vi har själva försökt ta reda på så mycket som möjligt och vi tycker att skolans sätt att arbeta låter intressant, säger Stefan Nilsson.
Bo och Christina Ekströms dotter Sandra har själv tagit initiativet till att byta skola till hösten.
Hon är en av eleverna som drabbats av miljöproblemet på Köpingeskolan.
– Det är vår dotter som vill börja på skolan och vi stöttar hennes beslut, säger Bo Ekström.
Kunskapsskolans pedagogik bygger på att man tar stor hänsyn till elevernas olika förmågor och mognad och låter dem delta i beslutet om vilka mål som ska finnas för studierna.
Varje elev har en personlig utbildningsplan med individuellt anpassade mål för sin skolgång.
Planen och hur skolarbetet går i förhållande till de uppsatta målen utvärderas individuellt varje vecka. Kunskapsskolan har dag över 8000 elever fördelade på 17 grundskolor för årskurs sex till nio och 8 gymnasieskolor över hela Sverige.
Utbildningen är liksom den kommunala skolan kostnadsfri och antagningen sker efter anmälningsdatum.
Syskon till elever som redan går på skolan har förtur. Under gårdagens möte ställdes mycket frågor om praktiska lösningar kring skolan.
Även om det inte är klart hur det ska lösas kommer skolan att ha tillgång till en idrottshall till hösten när terminen startar.
Skolmat kommer att serveras som vanligt.
Även frågan om skolskjuts intresserade flera i publiken.
Mats Rosén kunde inte ge ett detaljerat besked i frågan. Han är dock övertygad om att skolan och kommunen kommer att kunna erbjuda en lösning som är liknar den som gäller för elever i kommunens övriga högstadieskolor.
Pernilla Roshäll Berthelot