Annons

Många uppsägningar på FMT

Tillverkningsföretaget FMT i Trelleborg befinner sig i kris och säger upp anställda. Enligt vd Nils-Eric Anderberg beror det på att flygplatser och hamnar världen över har litet pengar över till annat än säkerhet, i spåren efter 11 september-attacken 2001.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2004

FMT, Fabriksmontering i Trelleborg, tillverkar och marknadsför flygplatsutrustning och landgångsbryggor för hamnar. Bolaget är ganska litet, ett privat fåmansbolag med ett 60-tal anställda, och har en självständig men sårbar ställning utanför någon storkoncern.

I förra veckan blev det känt att nio anställda, alla tjänstemän md administrativa uppgifter, får lämna företaget. Obekräftade uppgifter gör gällande att uppsägningar är att vänta även bland de kollektivanställda i verkstaden, men vd Nils-Eric Anderberg betonar att inga sådana beslut är formellt fattade.

Annons

Efter terrordådet i New York märktes en nergång i hela flygbranschen, vilket även syntes i FMT:s orderböcker. Bolaget koncentrerade sig då temporärt på sjöfarten, i synnerhet kryssningstrafik. Men även den kundkretsen har nu minskat.

- Vi märker en nedgång i orderingången, bekräftar Nils-Eric Anderberg. Det pågår ganska stora investeringar i hamnar vad gäller säkerhetsutrustning, och jag förmodar att det leder till att man skjuter på övriga investeringar. Och det är nästan likadant över hela världen.

En möjlig orsak till de magra tiderna på FMT kan alltså vara att kunderna rustar för att förhindra ytterligare terrorattacker - i form av röntgenapparater, stängsel och annat - och att inga pengar då blir över till övrig utrustning.

Vissa av FMT:s produkter kan visserligen sägas vara säkerhetsinriktade, exempelvis bygger man slutna gångbryggor för passagerare till både flygplan och båtar. Men det är uppenbarligen inte det första kunderna har behov av i nuläget.

- Nu anpassar vi våra resurser till den orderingång som vi har, berättar Nils-Eric Anderberg. Och eftersom vi inte kan sia om framtiden får vi försöka leva med denna kostymen och se till att bibehålla vår lönsamhet.

Bolagets resultat har dock haltat de senaste åren. Vd:n och grundaren Nils-Eric Anderberg har dock inte för avsikt att ge upp kampen för dess fortlevnad:

- Längre fram kommer de här investeringarna att komma igång på nytt, säger han. Vi vet att mycket massiva investeringar kommer att ske i utbyggnad av både flygplatser och seaports så småningom, men det är en fråga om att först se till att man har en säker hamn. Sedan får vi en motsatt situation, nämligen hög orderingång.

- Jag ser väldigt mycket ljus i tunneln framöver - men det gäller att ta sig dit.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons