Annons

Många unga accepterar olaglig sprit

43 procent av ungdomarna i Trelleborg tycker det är okej med olaglig handel med utländsk alkohol.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2006

Det visar en Temoundersökning som Alkoholkommittén låtit göra.

– Aldrig tidigare har det varit så lätt för ungdomar att få tag på alkohol som nu, säger Karin Jeppsson, alkohol- och drogförebyggande samordnare i Trelleborgs kommun. Ett enkelt telefonsamtal eller ett sms kan leda till en snabb leverans till festen.

Annons

Det är hundra ungdomar i Trelleborg i åldrarna 16 till 19 år som tillfrågats om sin syn på att människor köper alkohol som säljs olagligt. 43 procent instämde helt eller delvis i påståendet att det är okej. I landet som helhet är siffran något lägre, 39 procent.

Vuxna över 20 år har inte en lika tolerant inställning. Av 900 tillfrågade i landet är det 22 procent som säger att det är okej att köpa olaglig sprit.

En tidigare undersökning har visat att det är ytterligare två procent, 45 procent, av ungdomarna mellan 16 och 19 år i Trelleborg, som utnyttjat möjligheten att köpa olaglig sprit från utlandet under det senaste året.

Bland de 25 kommuner som redovisas i undersökningen hamnar Trelleborg på tredje plats. Allra flest tycker det är okej med olaglig sprit i Karlshamn, 46 procent. På andra plats kommer Borlänge med 45 procent. Sist kommer Gotland med 28 procent.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons