Många turer kring ishusen

Redan 2006 fick Trelleborgs kommun besked om att EU skulle ge bidrag till fiskehamnarna. Men bidraget frös inne då kommunen inte hann utnyttja det i tid.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2009

Iskalla bidrag

Det var på hösten 2006 som Trelleborgs kommun första gången fick besked om att man skulle få bidrag från EU på cirka 3,4 miljoner kronor till förbättringar i fiskehamnarna i Skåre, Gislöv och Smygehamn. Bland annat för att bygga ishus i de tre hamnarna. I juli 2007 sökte kommunen bygglov för de tre fryshusen.

Frostig protest

När planerna på ishusen kom i dagen blev det många protester och diskussioner om placeringarna av husen i de tre hamnarna. Processen drog ut på tiden.

Svalt intresse

När kommunen kom till skott och lade ut byggandet av de tre ishusen i hamnarna på anbud så var dock byggmarknaden så het att det inte fanns arbetare till jobbet. Intresset från byggföretagen var minst sagt svalt. Inte ett enda anbud kom in för att bygga de tre husen.

Bidrag frös in

Fördröjningen gjorde att kommunen tvingades meddela att man inte hade möjlighet att utnyttja bidraget på 3,4 miljoner kronor från EU inom den tid som var avsatt.

Plan töas upp

I november 2007 tog kommunen dock nya tag och skickade in en ny ansökan om bidrag för renoveringarna i hamnarna. Beskedet blev dock att det inte fanns någon automatik i att hela bidraget skulle bli beviljat en andra gång, vilket nu visar sig.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.