Annons

Många sökande men få får jobb

Söktrycket är högt på kommunens satsningar framtidsboxen och sommarlovsentreprenörerna. Men knappt var tredje sommarjobbssökande hos kommunen får jobb.
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2012
Foto: 

409 ungdomar har sökt sommarjobb genom kommunen i år, 46 fler än förra året. Av dem har 125 stycken fått arbete.

– Vi har lite mindre budget i år. Förra året var det 125 personer som erbjöds ett vanligt sommarjobb, i år är det 85, men då tillkommer 25 sommarlovsentreprenörer och 15 ungdomar i framtidsboxen, säger Lina Trygg, ungdomsutvecklare på Navigatorcentrum.

Annons

Skulle platserna till de särskilda satsningarna inte fyllas kommer dessa att ersättas med så kallade vanliga sommarjobb. Det finns nämligen fler platser till förfogande än vad kommunen har råd med.

– Vi har tillgång till fler jobb än vad vi kan erbjuda, i den bästa av världar skulle alla få jobb. Det finns många vinster med att unga får sommarjobb, säger Lina Trygg.

Framtidsboxen är ett nytt koncept där en grupp ungdomar får arbeta med att komma med förslag till lösningar inom ett problemområde som rör unga i kommunen. Enligt Lina Trygg har söktrycket varit högt och hon tror att det lockar andra grupper av ungdomar än vad de vanliga sommarjobben gör.

– Många har varit nyfikna och ringt och frågat. Vi håller på att formulera ett uppdrag för framtidsboxen nu, säger hon.

De 40 ungdomar som har sökt för att bli sommarlovsentreprenörer kommer att kallas till ett informationsmöte. Entreprenörerna får ett startbidrag från kommunen på 2 000 kronor för att starta upp och driva ett företag under sommaren. Enligt Lina Trygg brukar några droppa av efter det, men hon tror att man enkelt ska få ihop 25 stycken i år.

– Det är mycket högre tryck i år, jag tror att det beror på att vi har varit i gång i två år. Ryktet har spridit sig.

Sommarjobben finns bland annat inom förskolan, äldreomsorgen och parkförvaltningen. I år kommer det också att finnas ett uppdrag att kontrollera hur handikappanpassad kommunens utemiljö är. Dessutom finns Cityvärdarna kvar.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons