Annons

Många skänker bort minsta myntet de sista dagarna

Två av tre svenskar vill inte ha den. Handeln vill inte ha den. Och nu har de fått sin vilja igenom – i veckan försvinner 50-öringen.
Trelleborg • Publicerad 27 september 2010
Annika Svärd på Kapp-Ahl säger att många kunder har valt att lägga sina 50-öringar i insamlingsbössan till kampanjen Dammsug Sverige.
Annika Svärd på Kapp-Ahl säger att många kunder har valt att lägga sina 50-öringar i insamlingsbössan till kampanjen Dammsug Sverige.Foto: Claes Nyberg

Efter Riksbankens undersökning har Riksdagen beslutat att göra det kopparfärgade myntet ogiltigt från och med fredag. Alternativen är att växla in mynten eller att skänka dem till välgörenhet. Men när TA gick ett varv på Valen i lördags syntes inte många insamlingsbössor.

– Vi har bössor i alla våra kassor. Kapp-Ahl har bestämt att pengarna som samlas in här ska skänkas till Bris, säger Annica Svärd som jobbar på Kapp-Ahl.

Annons

Hon berättar att personalen har fått tömma bössorna flera gånger redan.

– Många kommer ju på att 50-öringen ska försvinna när de ser bössorna och så lägger de i sina pengar, säger Annica Svärd.

Själv stoppar hon alla sina 50-öringar i butikens bössor.

– Den är ju inte värd nåt, det är bättre än att växla in den, säger hon.

Romeo Kardasovski tycker att det är bra att 50-öringen försvinner.

– Det är bara bra. Jag har tyckt att de ska ta bort den länge. Jag har inga.

Det har funnits en oro för att priserna ska höjas när den minsta valören tas bort, men det tror inte Romeo Kardasovski.

– Och om det nu blir 50 öre dyrare så må det väl vara hänt. Jag tycker också att de ska göra om tjugan till ett mynt, som i Danmark. Den är ju ändå knappt värd något idag, säger han.

Henrik Kilefors
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons