Annons

Många satsar på musiken

Det är inte bara Musik- och dansskolan i Trelleborg som drabbas av nedskärningar när pengar måste sparas. Även i grannkommunerna har terminsavgifterna höjts och personal sagts upp. Men på Sveriges musik- och kulturskoleråd menar man att inte rör sig om en negativ trend.
Trelleborg • Publicerad 18 december 2004

När Musik- och dansskolan i Trelleborg tvingas spara en halv miljon kronor inför nästa år följer det situationen för flera andra musik- och kulturskolor i grannkommunerna. Många har under de senaste åren varit tvungna att dra in tjänster, dra in undervisning och höja avgifter. Senast det sistnämnda skedde i Trelleborg var i början av 2004 då avgiften höjdes från 500 till 600 kronor.

Kulturskolan i Skurup drabbades av en mindre besparing i år, på 29 000 kronor. Samtidigt annonserades en avgiftshöjning inför nästa år med 100 kronor till 600 kronor. Enligt Magnus Rydlöv som är musikalisk ledare för skolan så har man annars klarat sig utan större nedskärningar.

Annons

Musikskolan i Svedala har varit i gungning de senaste åren. För två år sedan fick de ett sparkrav på 700 000 kronor. Detta löstes med att chefen för skolan fick sluta, för att rädda undervisningen.

Värst drabbad har musikskolan i Vellinge varit. I början av det här året fick skolan ett besparingskrav på 800 000 kronor. En tjänst försvann och 460 000 kronor tjänades in på höjda avgifter. Detta ledde till att musikskolan i Vellinge fick den näst högsta avgiften i landet för sina elever, 1 400 kronor per termin.

Men trots detta vill inte intresseorganisationen Sveriges musik- och kulturskoleråd kalla det för en negativ trend. Tvärtom har många av landets kommuner sedan man började föra statistik 1997 satsat på sina musik- och kulturskolor. De besparingar man nu kan se är snarare en avstanning i en allmän uppgång menar rådets ordförande Per Sjöberg.

– Det finns en viss nedgång i ökningstakten, man satsar inte lika friskt som tidigare. Men det är klart att vi tycker man ska satsa mer. Det finns ett stort intresse och många står på kö, säger han.

Totalt hade landets kommuner en sammanlagd budget på1 750 miljoner kronor för sina musik- och kulturskolor i år. Det är en ökning med nio miljoner jämfört med förra året, men då har också två kommuner avvecklat sina skolor.

– Det man kan se är att många flyttar över sina musikskolor från skolförvaltningen till kulturförvaltningen, en strategi för att undvika att man konkurrerar med skolpliktiga pengar, säger Per Sjöberg.

Kristofer Naess

0410-545 00

redaktionen.ta@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons