Annons

Många protester mot planerade vindmöllor

Just nu pågår planering för nya vindkraftverk vid Grönby, Haglösa och Södra Åby i Trelleborgs kommun. I samtliga fall har planerna mött mycket motstånd från de närboende.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2009

För tillfället är det framför allt de fyra planerade vindkraftverken vid Södra Åby som omkringboende skriver till byggnadsnämnden om.

Ett tiotal fastighetsägare skriver gemensamt till byggnadsnämnden och påpekar att ansökan rör vindkraftverk som är betydligt större än de som tidigare finns på Söderslätt. De säger nej till planerna som de ser ut i dag.

Annons

Fastighetsägarna menar att de östra och södra delarna av Södra Åbys by skulle störas av skuggbildningar från verken. De uttrycker även oro för buller från kraftverken.

En hel del av problemen skulle minska om man istället byggde mindre verk, menar de.

En annan närboende familj menar att de planerade kraftverken är alldeles för stora.

"Det är verkliga monster som gör kolossala ingrepp i en unik miljö" skriver familjen.

Familjen uppmanar byggnadsnämnden att säga nej till ansökan och kräver i annat fall att nämnden och bolaget som planerar kraftverken bjuder in berörda till ett informationsmöte.

Ytterligare ett tiotal närboende har skrivit in till byggnadsnämnden. Samtliga säger nej till planerna på fyra vindkraftverk vid Södra Åby.

Det handlar framför allt om oro för att de nya verken ska störa med buller och skuggningar. Andra tar upp bymiljön och landskapsbilden som de anser riskerar att förstöras av vindkraftverken. Dessutom menar många att det material som man fått tillgång till är bristfälligt och svårt att tyda.

"Här ute fann vi lugnet och ron som vi sökte. Kommer vi fortfarande att kunna gå ut i vår trädgård och njuta av stillheten och tystnaden med fyra så stora vindkraftverk så nära? Finns det över huvud taget någon som vill bo så nära dessa vidunder?" skriver en familj.

Tidigare har Telia Sonera även sagt nej till planerna på grund av att radiolänktrafiken störs. Telia Sonera har dock inget emot planerna om ett av verken flyttas.

Även vid Haglösa har det kommit in protester från boende mot de tre vindkraftverk som planeras där. I Grönby där två vindkraftverk är på gång har protesterna också varit starka från de närboende.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons