Många osäkra på särtaxa på landet

Flera partier i Trelleborgs kommun är osäkra på särtaxan på landsbygden. C och fp deklarerar att man tänker vara ytterst restriktiv när det gäller att ta ut de högsta va-taxorna och kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) är inte heller nöjd.
Trelleborg • Publicerad 28 november 2008

- Jag kan mycket väl tänka mig att vi tittar på hur man löst det här i andra kommuner. Systemet med höga särtaxor känns inte bra, säger Ulf Bingsgård.

På sammanträdet i torsdags beslöt kommunstyrelsen att rekommendera kommunfullmäktige att höja normaltaxan för anslutning till kommunalt va till 97 500 kronor inklusive moms. Dessutom sade man ja till att kommunfullmäktige ska ta ställning till en särtaxa för olika områden när det är aktuellt att bygga ut.

Patrik Holmberg (c) lade till en anteckning i protokollet om särtaxan om att c kommer att vara mycket restriktiva med att rösta för taxor som ligger upp emot dubbla normaltaxan. - Jag menar att vi måste föra en bra dialog med de boende innan vi fattar några beslut, säger han. Vill man betala upp emot 200 000 kronor för en anslutning så ska man ju få det. Men vi tänker inte tvinga på någon en sådan lösning.

Patrik Holmberg menar att man kan se hur andra kommuner löst frågan.

- I Hässleholm fungerar det så att kommunen går in och hjälper till med kostnaden för enskilda lösningar, säger han.

Det fungerar så att om det enskilda avloppet kostar mer än normaltaxan så står kommunen för hälften av det överskjutande beloppet.

- Självklart ser man till att det blir godkända avlopp, säger Patrik Holmberg.

Även fp anslöt sig till c i den frågan.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.