Annons

Många oklarheter om familjeläkare

Förslaget att införa familjeläkare för snart två år sedan var inte tillräckligt genomtänkt.Svårigheterna har underskattats, genomförandet har inte följts upp, politikers, invånarnas och sjukvårdspersonalens verklighetsbilder har skiljts sig åt.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2003

Det är några av de synpunkter som kommer fram i den översyn av familjeläkarverksamheten som gjorts och som hälso- och sjukvårdsledningen tog ställning till i veckan. Många av de synpunkter som nu kommer fram i samband med översynen är de samma som primärvårdsläkare och familjeläkare tidigare framför i Trelleborgs Allehanda, bland annat problem med listningen av patienter hos familjeläkare, olika villkor för privata och offentliga familjeläkare, att anslagsfinansieringen motverkar utvecklingen av familjeläkarsystemet eftersom drivkrafterna minskas. Det visar sig också att det fortfarande är alltför få patienter, omkring 55 procent i hela Skåne, som listat sig hos en familjeläkare. Det är alltför få för att ersättningssystemet skulle kunna ändras vid årsskiftet som det var tänkt. Sedan nyår 2002 har familjeläkarna fått ersättning som om de var fulltecknade. Om de skulle få ersättning från och med årsskiftet efter hur många patienter som listat sig så skulle en hel del familjeläkare få problem. Därför beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden också att förlänga "övergångsbestämmelserna" till hela nästa år. Familjeläkarna kommer att få ersättning som om de var fulltecknade. Regelverket kring listningen har ställt till ytterligare problem eftersom det kan tolkas på olika sätt. Läkare har ansett sig fulltecknade medan statistiken i listningssystemet visat få fulltecknade läkare. En viktig skillnad mellan privata familjeläkare och den offentliga primärvårdens familjeläkare är kostnaderna för de röntgen- och laboratorieundersökningar som läkarna beställer, det som brukar kallas medicinsk service. För primärvården ingår den medicinska servicen i det som ska täckas med den egna budgeten. För de övriga läkarna betalas den medicinska servicen över distriktsnämndens budget. Enligt Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut ska inte den medicinska servicen vara en fri nyttighet mer än under 2004.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons