Annons

Många missbrukare i Trelleborg kör bil

Närmare hälften av de tunga drogmiss-brukarna i Trelleborgs kommun kör bil. Det framgår av den nar-kotikaundersökning som länsstyrelsen låtit göra.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2005

När det gäller antalet tunga narkotikamissbrukare ligger Trelleborgs kommun först på tolfte plats jämfört med övriga skånska kommuner. Här fanns det förra året 27 tunga missbrukare per tiotusen invånare jämfört med tre i Vellinge kommun, som ligger i botten, och 58 i Landskrona, som ligger högst.

För Trelleborgs del innebär detta att det finns ett 100-tal tunga narkotikamissbrukare som har Trelleborgs kommun som hemkommun.

Annons

Undersökningen gjordes av länsstyrelsen under förra året och kallas för Skåne UNO 2004. Både sjukvården, polisen, kriminal-vården och socialtjänsten har rapporterat in uppgifter om narkotikamissbrukare i de skånska kommunerna.

Uppgifterna rör alltifrån ålder på missbrukarna, vilka typer av droger som de använder och om missbrukarna har HIV-testats till om de har barn. Även uppgifter om de kör bil finns med i undersökningen.

I Trelleborg uppges hälften av de tunga missbrukarna köra bil. Men några speciella insatser för att stoppa de påverkade chaufförerna görs enligt närpolischefen Stefan Appelberg inte.

– Det tillhör den allmänna övervakningen. När vi tar fast någon bygger det mycket på personkännedom. Ser vi någon känd missbrukare som kör bil så stoppas den, säger Stefan Appelberg.

Att avslöja drograttfylleri har tidigare varit svårt. Några mätinstrument så som vid vanligt rattfylleri i samband med alkohol finns ännu inte men nya metoder har arbetats fram.

– Nu har vi hjälpmedel att hitta även drograttfylleriet, säger StefanAppelberg. Under första halvåret i fjor avslöjades 14 drograttfyllerier i Trelleborg. Siffran för i år är 19.

Stefan Appelberg påpekar också att de vanliga trafikkontrollerna är viktiga för att avslöja narkotikapåverkade förare.

– Brottslingarba i dag är ofta bilburna. Fastnar de i en kontroll hittar vi ofta även stöldgods och narkotika.

Skåne UNO 2004 visar en ökning av antalet narkotikamissbrukare i Trelleborgs kommun. Vid den förra större motsvarande undersökningen 1991/1992 uppgavs Trelleborg ha 158 narkotikamissbrukare. I fjor var det 225.

Enligt Anna von Reis, chef för beroendeenheten, var det en kraftig uppgång i slutet av 1990-talet.

Annons

– Då var det en stor nyrekrytering av unga heroinmissbrukare. Vi såg framför oss en katastrof men det stävjde sig, säger hon.

Någon liknande tendens kan hon inte se just nu. I stället tror hon att en del av ökningen handlar om inflyttning av missbrukare från andra kommuner i kombination med att fler blir igenkända eftersom polisen har fått ökade befogenheter att rapportera missbrukarna.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons