Många människor sitter fast i systemet

En person som blivit beviljad asyl i Sverige har rätt till både Svenska för invandrare och att få hjälp att hitta bostad. Ansvaret för att flyktingarna etableras ligger hos Arbetsförmedlingen, enligt Cecilia Lejon på Trelleborgs kommun.
– Är man bosatt i kommunen ska vi erbjuda SFI och hjälp att hitta boende, men det finns många komplikationer, säger hon.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2014
Hala Mardini, till vänster på bilden, har beviljats asyl men bor fortfarande på flyktignförläggningen i Grönby.
Hala Mardini, till vänster på bilden, har beviljats asyl men bor fortfarande på flyktignförläggningen i Grönby.Foto: 

När en flykting har fått sin asyl i Sverige beviljad är det Arbetsförmedlingens ansvar att personen etableras i samhället. Men sedan april i år finns det nya regler, som låter Arbetsförmedlingen vänta med att ge flyktingar en etableringsplan i upp till ett år.

– Vi kan inte erbjuda SFI eller samhällsorientering till någon förrän de har fått en etableringsplan, eller blivit anvisade direkt från Arbetsförmedlingen, säger Cecilia Lejon som är chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

Hon uppskattar att ungefär 11 000 människor som fått permanent uppehållsstillstånd sitter fast på flyktingförläggningar, precis som Hala Mardini (som beviljats asyl men fortfarande bor på flyktignförläggningen i Grönby). Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverket är också medveten om problemet.

– Det är verkligen inte någon bra sits för dem, det är beklagligt, säger hon.

Arbetsförmedlingen menar att även om man kan få vänta längre på att få en etableringsplan, så är de nya reglerna bättre när man väl kommit på plats i en kommun.

– Delarna i etableringsplanen blir bättre anpassade, och det blir också bättre för individen att veta att man är framme, säger Bengt Greiff, enhetschef på avdelningen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

Migrationsverket erbjuder ingen utbildning i svenska för de asylsökande, eftersom handläggningen oftast inte tagit så lång tid. Den undervisning Hala Mardini tagit del av har varit en introduktion till yrkeslivet från Arbetsförmedlingen.

– Svenska för invandrare och samhällsorientering är de delarna av etableringsplanen som kommunerna ansvarar för, det är helt upp till dem, säger Bengt Greiff.

Läs TA:s intervju med Hala Mardini som lyckades ta sig från krigets Syrien till Sverige och flyktingförläggningen i Grönby i lördagens pappers- och e-tidning.

E-tidningen hittar du här:

Fanny Nyberg
Sebastian Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.