Många kosovoalbaner får stanna i Sverige
Några hundra ärenden är fortfarande under utredning, uppger Sveriges radios eko-redaktion.
Under Kosovo-kriget kom cirka 7 000 kosovoalbaner till Sverige och fick tillfälliga uppehållstillstånd. Många återvände dock frivilligt till Kosovo efter kriget. För ett knappt år sedan fanns ungefär 4 000 kosovoalbaner kvar i Sverige när de tillfälliga uppehållstillståndet löpte ut i mars.
Riksdagsmajoriteten sade nej till att förlänga uppehållstillståndet efter en intensiv debatt. Av dem som fanns kvar i landet och sökte asyl har dock två tredjedelar fått stanna, på grund av humanitära skäl.
Orsaken är att det ofta rör sig om barnfamiljer som varit så länge i Sverige att kopplingen blivit så stark att de inte kan skickas tillbaka av humanitära skäl.
I Trelleborg fanns ett hundratal kosovoalbanska familjer, men en del av dem har återvänt till hemlandet.
- Just nu finns det 42 asylsökande kosovoalbaner i Trelleborg, säger Susanne Larsson, integrationsansvarig på Trelleborgs kommun. Men vi har inga siffror på hur många av dem som hör till den ursprungliga gruppen och hur många som kommit till Trelleborg senare.
En del av de kosovoalbaner som kom till Trelleborg under oroligheterna har redan fått permanent uppehållstillstånd.
- Glädjande är också att det börjat lossna för kosovoalbanerna på arbetsmarknaden, säger Susanne Larsson.
En orsak till att många Kosovo-albaner haft svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige är att utbildningsnivån ofta är låg och att även de som har högre utbildning haft svårt att tillämpa sin arbetslivserfarenheter i Sverige, då förhållandena i länderna skiljer sig mycket åt.