Annons

”Många kan redan läsa när de börjar”

Det är i förskoleklassen skolan smygstartar. Men många elever kan redan allt de ska lära sig under året.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2011

Förskoleklass har funnits sedan 1998 och är en frivillig skolform året innan den vanliga skolan börjar. Året är tänkt som en förberedelse inför ettan.

– Men idag har vi fått lägga om hela planen. Barnen kan redan det som de ska lära sig under året. Det är ingen idé att börja med ”A” och ”B”. Många kan redan läsa när de börjar förskoleklassen, säger Camilla Holmer-Wärnerryd, rektor på Alstads skola.

Annons

Förskoleklass är frivilligt att gå i. Men det är väldigt ovanligt att någon tackar nej.

– Det har hänt när jag jobbade på en skola i Malmö. Men det är inget jag rekommenderar. Går man inte i förskoleklass ligger man efter sen när man börjar skolan.

Pedagogiken inom förskoleklass är mer lik skolans än förskolans. Barnen har lektioner och sitter i klassrum. Just i Alstad börjar man med något nytt i år. IT kommer ha en stor roll i undervisningen.

– Vi kommer att prova att jobba mycket med datorer och Ipads. På det sättet ska vi kunna främja läs- och skrivutvecklingen. Det ska bli spännande. Man vet ju själv knappt hur en Ipad fungerar, säger Camille Holmer-Wärnerryd och skrattar.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons