Annons

Många hoppar av gymnasiet

Nästan 14 procent av gymnasieeleverna i Trelleborg hoppar av sin utbildning eller byter program. Det är betydligt fler än i sex andra kommuner i Skåne och Blekinge som undersökts.
Trelleborg • Publicerad 4 november 2009

TRELLEBORG. Det är gymnasieskolorna i Trelleborg, Bromölla, Höganäs, Klippan, Olofström, Sölvesborg och Örkelljunga som skärskådats som en del av jämförelseprojektet Luppen. I undersökningen konstateras att Trelleborg ligger högst vad gäller avhopp eller byten mellan program, 13,7 procent. Högst andel avhopp fanns på det numera nedlagda individuella programmet, där 36,6 procent lämnade utbildningen.

Ett annat område där Trelleborg utmärker sig är antalet åtgärdsprogram för elever med problem. Enligt undersökningen har Trelleborg fler åtgärdsprogram än antalet IG, vilket tyder på att man i Trelleborg sätter in resurser tidigare än i andra kommuner, och alltid utarbetar ett åtgärdsprogram när det är risk att eleven får IG.

Annons

Trelleborg är också bäst på att få elever på IV-programmet att bli behöriga för studier på gymnasiet. Trelleborg lyckas med hälften av eleverna, medan de andra kommunerna ligger under 40 procent.

Undersökningen konstaterar också att Trelleborg har högst antal elever per skolledare, 376 stycken, och lägst pedagogisk kostnad per elev, 36 496 kronor.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtenssom
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons