Annons

Många hälsoproblem på vårdavdelning

Upplevelsen av stress på arbete ökar. Hälften av personalen lider fortfarande av nackbesvär, huvudvärk, trötthet och sömnbesvär. Men många hälsoproblem har minskat sedan vårdavdelning 5 på lasarettet började med sin hälsoprofilbedömning.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

Nattsköterskan Iréne Hurtig, t v, och avdelningschefen Inga-Lill Högfeldt, t h, har tillsammans med undersköterskan Kerstin Olsson genomfört en hälsoprofilbedömning på vårdavdelning 5. BILD: CLAES NYBERG Metoden går ut på att mäta varje individs hälsoläge och ge dem råd för hur de bör förändra sin livsstil. På avdelning 5 har alla i personalen fått sin hälsoprofil ställd. De har fått råd om hur de bör ändra sin livsföring. Efter sex månader har en uppföljning gjorts. - Alla har deltagit och varit mycket ärliga, berättar nattsjuksköterskan Iréne Hurtig som varit med om att genomföra hälsoprofilbedömningen. Alla var beredda att lämna ut sig själva. Resultaten visar att individernas livsstil kan ändras med ganska små medel. I samband med bedömningen har de fått råd om hur de bör förändra sin livsstil och många har följt råden. Betydligt färre anger att de har ryggbesvär, nackbesvär, huvudvärk och lider av trötthet vid det andra tillfället. Men det är fortfarande många som har sådana besvär. Däremot har stressen på arbetet ökat och antalet personer med högt uppmätt blodtryck har ökat. Hälsoprofilbedömningen ska genomföras på hela vårdplatsenheten; avdelningarna 4 och 5 är klara medan arbetet pågår på avdelning 3. - Ledningen har varit positiv, säger Iréne Hurtig. Men något måste göras för personalen, det måste satsas. Man kan inte bara ge, man måste få för att orka. Ett första steg är att erbjuda all personal taktil massage, avslappningsmassage, på fritiden. Dessutom träffas personalen mycket utanför arbetsplatsen. Hälsoprofilbedömningen är också ett led i region Skånes satsning på hälsofrämjande sjukhus, där Trelleborgs lasarett ingår.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons