Annons

Många går samman om raketinköp

Bomber, tårtor och fontäner. De mer exklusiva typerna av nyårsfyrverkerier kan kosta uppåt ett par tusen kronor. Det löser många genom att gå samman om inköpet.
Trelleborg • Publicerad 31 december 2013
Gustav Hagman från Höllviken köper lite gott och blandat inför nyår hos Birgitta Larsson.
Gustav Hagman från Höllviken köper lite gott och blandat inför nyår hos Birgitta Larsson.Foto: Foto: Claes Nyberg

På J2-shoppen i Trelleborg har Birgitta Larsson snart två decenniers erfarenhet av fyrverkeriförsäljning. Hon känner igen många av sina kunder sedan barnsben:

– Många av dem som handlar av oss nu har jag sett sedan de var sex–sju år gamla pågar som hängde här och bara tittade på alla raketerna. Det är rätt roligt, berättar Birgitta.

Annons

Handla får man dock bara göra när man passerat 18-årsgränsen. Och Birgitta Larsson ber alltid att få se legitimation om hon är tveksam.

Lådor och tuber

Bland de nya grejerna i krutshoppen i år finns så kallade ”monstertuber” med 99 olika smällare i. Och för den som är beredd att öppna plånboken på vid gavel finns olika lådor fyllda av bomber, prissatta ända upp till 1 800–1 900 kronor.

– Det finns alltid de som har råd med sådant, konstaterar Birgitta Larsson.

– Sedan är det många som går ihop och köper en låda till någon gemensam fest. Själv hade jag aldrig lagt så mycket pengar bara på att få skjuta dem upp i luften!

Köper lite blandat

Någon direkt rusning är det inte när TA kollar in raketförsäljningen. Men Gustav Hagman har kört ända ifrån Höllviken för att få tag i en särskild sorts raketer. De går högt och ger så att säga mer pang för pengarna.

– Jag köper lite blandat, berättar Gustav. Det är rätt prisstyrt, faktiskt. Fyrverkerier kostar ju en del.

– Det här är för hela familjen, fortsätter han. Fast det är mest jag och min bror som är intresserade av att skjuta raketer.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons