Många frågetecken om alla ska blåsa
Sedan juni 2006 finns en alkobom i Trelleborg. Dock är det långt ifrån alla lastbilschaufförer som kontrolleras då det är slumpen som avgör vilka förare som får byta fil och blåsa. I Göteborgs hamn testades under fjoråret en annan typ, som alla förare som ska köra ut från hamnområdet måste passera.
– Det har fungerat extremt bra. Vi har kunnat testa fler samtidigt som andelen alkoholpåverkade snabbt sjönk när folk lärde sig att bommen fanns, säger Tomas Jonsson som är vd för Motorförarnas helnykterhetsförbunds testlaboratorium.
”Extremt överrepresenterad”
Det är MHF som tillsammans med flera myndigheter står bakom testet med den obligatoriska alkobommen. Förbundet menar att det är en bra lösning med tanke på att statistik säger att rattfylleri är vanligare vid hamnar jämfört med trafiken i övrigt.
– I Trelleborg tror jag att andelen rattfyllerister ute i stadens trafik som kommer från hamnen är extremt överrepresenterad, säger Tomas Jonsson.
Både hamnbolaget och tullen välkomnar en automatisk alkobom i Trelleborg. En del praktiska problem måste dock lösas för att göra det möjligt.
– Om cirka tre år när vi har flyttat en del av vår befintliga verksamhet åt sydost finns det plats för det. Vi kommer att behöva flera filer eftersom vi har så mycket trafik, säger Jim Levaeu, säkerhetsansvarig på Trelleborgs hamn AB.
Vem som skulle ha hand om anläggningen är också ett frågetecken.
– Det är viktigt att tänka på vem som ska kontaktas när en förare blåser positivt, säger Håkan Hansson, biträdande chef på tullens gränsskyddsavdelning.
– För egen del tycker jag att det ska vara polisen som ansvarar eftersom det är en större myndighet än Tullverket. Hade en sådan bom funnits i Trelleborg hade vi inte kunnat ansvara för den, fortsätter han.
Prio ett-larm
Tomas Jonsson på MHF menar dock att det inte är tvunget att den ansvariga myndigheten är närvarande rent fysiskt.
– Halva tiden i Göteborg hade vi folk på plats. Resten av tiden övervakades bommen av hamnens trafikledningscentral. Om någon blåste positivt gick ett prio ett-larm ut och polisen eller tullen kom till platsen för att ta hand om föraren, berättar han.