Annons

Många frågetecken i ny organisation

Förändringarnas vindar blåser just nu över den skånska sjukvården. För Trelleborgs lasaretts del har arbetet precis påbörjats och det är mycket som fortfarande är oklart när det gäller den nya organisationen.
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2013
P-O Sjöblom.
P-O Sjöblom.Foto: 
Trelleborgs lasarett.
Trelleborgs lasarett.Foto: 
Foto: 

Officiellt trädde den nya organisationen i kraft den 22 maj. Trelleborg hamnade, som TA tidigare berättat, tillsammans med sjukhusen i Helsingborg, Landskrona och Ängelholm i det som döpts till Skånevård Sund. För de anställda på Trelleborgs lasarett väntar stora förändringar, åtminstone när det gäller administrationen.

– Syftet är såklart att så mycket pengar som möjlig ska gå till själva vården. Nu gäller det att vara smart i och med att vi har fyra sjukhus. Man kanske kan samarbeta och dela på saker, menar P-O Sjöblom, förvaltningschef för Skånevård Sund.

Annons

Tidigare leddes arbetet på respektive sjukhus av en sjukhuschef. Dessa är nu borttagna och i stället är organisationen indelad utifrån vilket medicinskt område som verksamheterna går under. Fyra divisionschefer ska leda de olika områdena medicin, kirurgi, primärvård och psykiatri. Därutöver kommer det att finnas en gemensam administrativ organisation och den håller man just nu på att arbeta fram.

– Just nu har vi mycket fokus på att ta hand om den tidigare sjukhusstaben och att rekrytera personalspecialister och ekonomer. Innan sommaren väntar ett 30-tal intervjuer, säger P-O Sjöblom och medger att det kommer att bli svårt att ge alla anställda besked innan semestern.

Kommer anställda att bli övertaliga?

– Jag kan inte säga det i dag. Vi har inte hunnit få det greppet om verksamheten ännu, säger P-O Sjöblom.

Omorganisationen har väckt oro i Trelleborg. Och vissa hyser farhågor om att lasarettets framtid är hotad.

Finns det någon sådan risk i den här omorganisationen?

– Jag har inget sådant uppdrag utan ska utnyttja den vård som finns inom Skånevård Sund men ännu mer optimalt. Och så länge det bor folk i Trelleborg så lär där finnas ett vårdbehov. Sen om en eller annan typ av operation flyttas hit eller dit, det är en annan sak.

Hur kommer patienterna påverkas av omorganisationen?

– I det jättekorta perspektivet inte alls. Sedan kommer man förhoppningsvis längre fram märka att man får mer vård i systemet och att det fungerar smartare. Vi kanske kan fördela budgeten bättre och skapa former för smartare uppdrag i stället för det som tidigare skapat tokerier, säger P-O Sjöblom och syftar bland annat på att patienter skickas fram och tillbaka mellan sjukhus och vårdcentraler för att till exempel ta olika typer av prover.

P-O Sjöblom ser stora möjligheter att förbättra närsjukvården och samarbetet mellan vårdcentraler och kommunen när det gäller vården av framförallt äldre multisjuka.

Annons

– Det finns nya möjligheter nu när vi har primärvården i organisationen. Man kan tänka sig att vi kan stödja kommunerna i de särskilda boendena bättre.

Förvaltningsledningen kommer att sitta i Lund men enligt P-O Sjöblom ska divisionscheferna vara mycket ute i verksamheterna. Att hålla ihop Trelleborg med de övriga lasaretten i nordvästra Skåne ser han som en utmaning.

– Men Trelleborg är en viktig del i vår verksamhet.

Men för patienterna ska den märkliga geografiska indelningen inte märkas.

– Det kommer inte vara så att patienterna enbart går till Skånevård Sund. Trelleborgarna ska inte behöva åka till Helsingborg om de söker akut för något som inte kan tas om hand i Trelleborg som exempelvis förlossningar. De ska även i fortsättningen åka till Malmö.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons