Annons

Många elever utan studiebidrag på gymnasiet

Elever med hög frånvaro kan straffa sig ur studiemedelssystemet. De räknas inte längre som heltidsstuderande och förlorar rätten till studiebidrag - 950 kronor i månaden.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2002

Söderslättsgymnasiet i Trelleborg ligger högt över riksgenomsnittet, visar statistik från CSN. Under höstterminen 2001 fråntogs 64 elever eller nästan 5 procent av eleverna rätten till studiemedel under en eller flera månader. Genomsnittet för hela landet ligger på 1 procent och i gamla Malmöhus län ligger nivån på 1,5 procent. - Frågan är om man vågar dra några slutsatser utifrån siffrorna. Jag kan inte tro att Trelleborg har något nationsrekord. Det man kan säga är att det finns stora skillnader mellan skolorna, kommenterar Nils Andersson, utredare på CSN i Sundsvall. Det är upp till skolorna själva att bedöma när en elev inte längre är heltidsstuderande. Skolorna rapporterar in till CSN om elevens studieförhållande en gång i månaden, och kan då rekommendera att en elev avstängs från bidraget. Men det är CSN som fattar beslutet. - Det är ett verkningsfullt verktyg i de fall där så behövs, det ska jag inte sticka under stol med. Det har visat sig effektivt att dra in bidraget, men det föregås givetvis alltid av samtal med eleven, säger Lars-Åke Ståhl, rektor på Söderslättsgymnasiet. Skolan har nyligen sett över sitt regelsystem efter att personal och elever klagat över att reglerna tolkades olika av olika personer. Nu gäller högst tio frånvarotillfällen under ett läsår. Vid sjunde eller åttonde tillfället utgår en varning. Text: Andreas

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons