Annons

Många drömmar – men små möjligheter

Att jobba med turism inom Trelleborgs kommun handlar ofta om att vända på slantarna, menar Utvecklingsbolagets vd Ditte Fagerlund.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2011
Om det fanns mer resurser skulle Ditte Fagelund, vd för Utvecklingsbolaget, vilja utveckla Smyge mer.Foto: Tomas Nyberg

Det kan vara frustrerande att jobba på Trelleborgs kommuns utvecklings AB och ansvara för kommunens turistarbete. Idéerna som kommer från trelleborgarna till det kommunala bolaget är många. Men problemet handlar ofta om pengar. 2009 sänktes anslaget från 6,9 miljoner kronor till 5,7 miljoner kronor och har inte blivit högre sedan dess.

Det var en av anledningarna till att man lade ner planerna på att anställa en turistchef.

Annons

– Vi skulle ha råd att anställa en turistchef men inga pengar att göra något för. Då känns det ju meningslöst, säger Ditte Fagerlund, vd för Utvecklingsbolaget.

En marknadsföringsansvarig finns dock anställd på Utvecklingsbolaget, Petra Strandberg. Pengarna går i dag främst till broschyrer och personalkostnader. På sommaren hyr man också Köpmansmagasinet i Smyge.

Om du hade mer resurser, vad skulle du göra då?

– Då skulle jag vilja att Smyge kom igång riktigt och få den uppmärksamhet det förtjänar. Det finns många problem där i dag. Med parkering till exempel.

Utvecklingsbolaget har tagit fram en turiststrategi. I den vill man uppmana alla att tänka turism, inte bara turistmålen och företagen.

Vilka målgrupper jobbar ni med?

– Vi ser ju att 90 procent av våra turister är svenskar. Tyskarna har däremot Sverige långt ner på listan över attraktiva resemål, vi kommer på 79:e plats.

Men tyskarna är å andra sidan väldigt många. Är det inte värt att kämpa för att de ska komma hit?

– Jo, visst. Jag tror att det bästa är att bearbeta dem som är på väg hem. Kan vi få dem att stanna en natt till är mycket vunnet. Men tyvärr planerar tyskarna sina semestrar väldigt noga i förväg. Svenskarna är mer spontana.

Sedan den 1 april har Utvecklingsbolaget även ansvar för småbåtshamnarna. Bolaget sitter med i småbåtshamnsberedningen som ska utveckla hamnarna. Bland annat ska man ta ställning till den svåra muddringsfrågan.

Annons

– Det är ju så fantastiskt dyrt att muddra att det känns omöjligt att säga att det är en självklarhet. Men samtidigt kanske man får igen de pengarna? säger hon.

Ditte Fagerlund tycker att turistnäringen växer hela tiden i kommunen. Både inne i stan och på landsbygden. Trelleborgs Allehanda har tidigare skrivit om Kerstin Biärsjö på Hallongården som ger ut en Söderslättskarta där alla landsbygdsresemål är utsatta.

Hon sökte pengar till finansiering av er men fick inget bidrag. Varför inte det?

– Tyvärr lägger vi budget på hösten. Efter det är det svårt att hitta extra pengar. Men vi kan väl vara med på banan nästa år, säger Ditte Fagerlund.

Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons