Annons

Många busskurer vandaliserade

Ovanligt många av Skånetrafikens busskurer har vandaliserats under hösten. Inte minst i Trelleborg, där glasrutor krossats både längs Hedvägen och på vägen ut mot Gislövs läge.
Trelleborg • Publicerad 12 november 2019 • Uppdaterad 14 november 2019
Busskuren vid Sjöfararevägen på Dalköpingeområdet har fått två rutor krossade, vilket betyder 7 000 kronors kostnad för Skånetrafiken.
Busskuren vid Sjöfararevägen på Dalköpingeområdet har fått två rutor krossade, vilket betyder 7 000 kronors kostnad för Skånetrafiken.Foto: Lars Thulin

Exakt hur många glaskurer – eller väderskydd, som de egentligen heter – som krossats de senaste veckorna har Skånetrafiken inte koll på. Statistiken grundar sig nämligen på avklarade fall. Polisanmälan görs med automatik, när en tekniker läser av en streckkod på kurarna. Sedan reparerar man så fort man hinner med.

Enligt Theresia Swanholm på Skånetrafikens pressjour har det varit ovanligt mycket vandalisering av busskurer över hela Skåne de senaste veckorna.

Annons

– Vi ligger back med att åtgärda, eftersom lagret av nya rutor är slut, berättar hon. Men vi väntar oss att det mesta ska vara fixat om åtta till tio dagar.

– Vi tycker att det är hemskt tråkigt för våra resenärer om det ska gå ut över deras komfort, fortsätter Theresia Swanholm. Vi ser allvarligt på det och försöker åtgärda de skydd som är trasiga så fort det bara går.

En enda glasruta kostar i snitt 3 500 kronor. Om det leder till kostnader som i slutändan hamnar på resenärernas biljettpriser vågar inte Theresia Swanholm säga:

– Det är ju skattepengar som går till detta, så det är klart att någon betalar någonstans. Tyvärr är det så att några få ställer till dumheter som går ut över många.

Väderskydden har glasrutor runt om som är konstruerade för att vara svårkrossade. Men när de spricker ska de gå i småbitar, som bilglas.

Även kommunala busskurer finns längs vägarna, men ofta är dessa gjorda i metall. Glaskurer upplevs som tryggare, sikten är god och de är lätta att klottersanera. Dessutom kan väntande stå kvar i kuren medan man väntar på bussen, eftersom busschauffören kan se dem.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons