Annons

Många brister i kemisalar

I måndags berättade Allehanda om hur Fågelbäcksskolans och Vannhögskolans kemisalar blev inspekterade av Arbetsmiljöverket. Nu har rapporten färdigställts och enligt Arbetsmiljöverkets bedömningar finns ett stort antal brister på båda skolorna.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2005

Många av bristerna är gemensamma för båda skolorna. Ett flertal gäller avsaknad av skriftlig dokumentation av rutiner, riskbedömningar och instruktioner.

Bland annat saknas skriftliga fördelningar av personalens uppgifter inom arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket påpekar att kemilärarna därför inte fullt ut känner till vilka arbetsuppgifter, befogenheter och skyldigheter de har.

Annons

Skolorna saknar också fullständiga bedömningar av hur riskfyllda de olika laborationerna är. Därför kan situationer uppstå under laborationer vars konsekvenser och risker är svåra att förutse.

Ett annat problem är att flera dragskåps larmfunktioner som ska visa fel i ventilationsflödet inte fungerar. Dragskåpen får därför inte användas till laborationer som kan orsaka hälsofarliga luftföroreningar. Det saknas också dokumentation om att dragskåpens funktioner kontrolleras på rätt sätt. Skolorna saknar portabla ögonduschar som möjliggör snabba åtgärder i fall frätande ämnen stänker upp i ögon under laborationer. På Vannhögskolan är dessutom de fasta ögonduscharna kopplade till kallvattenledningar vilket gör att ögonduschningen inte kan utföras under tillräckligt lång tid på grund av kylan.

Rapporten säger också att Fågelbäcksskolan inte hanterar kemikalier på rätt sätt. Två låsbara skåp som innehåller giftiga och starkt frätande ämnen saknar risk- och skyddsinformation som talar om vilket skåpets innehåll är. Arbetsmiljöverket påpekar också att skolan använder vagnar för transport av kemikalier som inte är tillräckligt säkra för att förhindra olycksfall.

Kemilärarna på Fågelbäcksskolan saknar aktuella kunskaper om första hjälpen vilket gör att skadors omfattning inte kan begränsas tillräckligt snabbt.

Arbetmiljöverkets inspektör, Torbjörn Gullberg visade efter inspektionen förståelse för att det fanns brister i kemisalarna med hänvisning till att arbetsmiljölagarna är svåra att sätta sig in i. Senast den 15 maj måste skolorna meddela Arbetsmiljöverket hur bristerna har rättats till.

Paul Torstensson

0410-545 69

redaktionen.ta@allehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons