Annons

Många besökare på Trelleborgs museer

Antalet besökare på Trelleborgs museer har slagit rekord under sommaren. Trelleborgs museum, Axel Ebbes Konsthall och Trelleborgen noterar alla stort intresse när sommarstatistiken sammanställs. Anledningen? – När det är grått och mulet väder går människor på utställningar, konstaterar Ingela Jacobsson, museichef på Trelleborgs museer.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2011
Foto: Martin Nilsson
Ingela Jacobsson är museichef på Trelleborgs museer och hon är nöjd med sommarens besökssiffror. En kombination av mulet väder och bra utställningar tror hon är anledningen till det stora intresset.
Ingela Jacobsson är museichef på Trelleborgs museer och hon är nöjd med sommarens besökssiffror. En kombination av mulet väder och bra utställningar tror hon är anledningen till det stora intresset.Foto: Martin Nilsson

TRELLEBORG. När sommaren 2011 summeras är det nog många som muttrar om en semester som regnade bort. Men för stadens museum har det varit högtryck. Täta moln och duggregn är det ultimata vädret för museibesök, menar Ingela Jacobsson. Om det är strålande sol går trelleborgare och turister till stranden, om det ösregnar stannar människor hemma.

-Vädret har nog haft ett finger med i spelet i sommar, säger hon.

Annons

Men de goda besökssiffrorna kan inte bara förklaras av väder och vind. Bra utställningar, med konstnärer som Signe Persson Wallin och Jan Hemmel, har lockat konstintresserade från hela landet.

-Vi är såklart jättenöjda med att så många har kommit hit, säger Ingela Jacobsson. Framförallt är det besökare från Sverige, men även holländare och engelsmän har varit många i år.

-Dessutom är ju vårt nya, centrala, läge fantastiskt, säger hon.

Totalt hade Trelleborgs Museum, tillsammans med Axel Ebbes Konsthall, 5849 registrerade besök fram till mitten av augusti i år, vilket kan jämföras med totalt 4741 besök i fjor. I snitt har 90 personer besökt museerna varje dag under sommarmånaderna.

Men även Trelleborgen, som öppnade 2007, har haft toppnoteringar. Vikingautställningen har framförallt lockat amerikaner och tyskar, berättar Ylva Kristina Ekelund, Borgfru på Trelleborgen.

-Det tar ju tid att hitta till ett ställe. Många besökare har valt att stanna i Sverige i sommar och sedan har vi även många tyskar som är intresserade av vikingar, säger hon.

-Jag blir jätteglad av att se de här siffrorna. Det känns att det har varit mycket besökare här i sommar.

När sommaren närmar sig slutet tar höstsalongerna vid. På Trelleborgs museum kommer bland annat en utställning om psykiatrins historia öppnas i slutet av september och från november kan skånskt yllebroderi betraktas fram till februari 2012.

Lisa Kron/Martin Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons