Många äldre vill ha gratis vaccin

Trycket har varit hårt på Centrumkliniken sedan erbjudandet om gratis influensavaccin för personer över 65 år började gälla förra veckan. Första eftermiddagen hade man en anstormning på 146 personer.
Trelleborg • Publicerad 26 oktober 2002

Folke Magnusson och sjuksköterskan Brita Persson. BILD: TOMAS NYBERG Andra dagen kom drygt 100 personer och sedan dess har antalet vaccinationssugna stabiliserats. På fredagseftermiddagen tittade Folke och Ulla Magnusson in på Centrumkliniken för att ta en gratis spruta. - Det är klart att man ska försöka förebygga att man blir sjuk. Det skulle vi gjort även om det inte var gratis, det blir andra året för oss. Medan Centrumkliniken har öppet för gratis influensavaccinationer mellan klockan 13-16 varje dag sedan den 15 oktober, har vårdcentralen i Anderslöv bara öppen mottagning mellan klockan 15-16.30 tisdagar och onsdagar. Ett 50-tal har ändå sökt sig till Anderslöv vid varje tillfälle. På Fagerängens vårdcentral har tillströmningen varit ungefär som tidigare år, verksamhetschefen Christian Silow har inte märkt någon ökning sedan det blev kostnadsfritt. Det var den 10 juni i år som Region Skåne beslutade att personer över 65 år för första gången skulle erbjudas gratis vaccinering mot influensa mellan den 10 oktober och 15 november. I god tid innan influensasäsongen brukar komma igång. Socialstyrelsen rekommenderar även personer med hjärt- eller lungsjukdomar att vaccinera sig mot influensa, men för dem under 65 år är dosen inte gratis.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.