Man tros själv ha orsakat branden
Det är den tekniska undersökningen, som gjordes i går förmiddag, som gett svar på några av polisens frågor. Rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet kvarstår.
– Vi har en teori om vad som hänt, men jag kan inte gå in på den. Det finns dock fog att misstänka att mannen som skadades varit oaktsam på ett sätt som orsakat branden, säger förundersökningsledare Johan Sundkvist.
Mannen som är i 50-årsåldern fick rök- och brännskador och fördes till sjukhus i Linköping. Hans tillstånd ska vara oförändrat.
Polisen planerar nu att hålla förhör med personer som befunnit sig i närheten av huset.
– Men den viktigaste pusselbiten är mannen själv och det kommer att ta tid innan vi kan höra honom, säger Johan Sundkvist.
Även räddningstjänsten ska undersöka lägenheten.
– Det kan vara till nytta i det förebyggande arbetet, säger brandingenjör Carl-Henrik Holmgren.
När det gäller lägenhetsbränder i allmänhet menar han att alla som bor i flerfamiljshus bör ha fungerande brandvarnare och en handbrandsläckare hemma. Vid en brand i den egna lägenheten ska man ta sig ut och stänga ytterdörren.
– Annars rökfylls trappen och då är det omöjligt för oss att utrymma huset om det skulle behövas, säger Carl-Henrik Holmgren.
Oftast kan grannarna dock stanna kvar i huset och har det gått så långt att trapphuset blivit rökfyllt är det rent av farligare att lämna lägenheten än att bli kvar där inne.
– Det är en spontan reaktion att man vill ut. Men är trapphuset rökfyllt motar vi in de som försöker gå ut. Man är skyddad i sin lägenhet i en timme, säger Carl-Henrik Holmgren.
När förbipasserande upptäcker en brand, som i fallet på Hedvägen, finns det inte mycket mer att göra än att varna grannarna och larma.
– Om det, som i scenariot i måndags, brinner så mycket att lågorna slår ut genom fönstret är det redan för sent att försöka släcka elden på egen hand, säger Carl-Henrik Holmgren.