Män snart lika sjuka som kvinnorna
Männen börjar komma i kapp kvinnorna när det gäller sjukskrivningar, framgår det av kommunens personalekonomiska redovisning för 2004. Fortfarande är kvinnorna sjukare än männen men gapet mellan könen minskar.
När sjukfrånvaro beräknas så används den totala tillgängliga arbetstiden som utgångspunkt. Den klart friskaste förvaltningen är kommunstyrelsen med bara 3,3 procents sjukfrånvaro. Den "sjukaste" förvaltningen är vård- och omsorgsnämnden, med nästan tio procents sjukfrånvaro, följd av fastighetsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt skolnämnden. Det är anställda 50 år eller äldre som står för den stora delen sjukskrivningar.
I fjor kostade sjukfrånvaron 22,8 miljoner kronor. Med nya regler från den 1 januari där arbetsgivaren betalar 15 procent av sjukersättningen efter 14 dagar beräknas kostnaderna öka med minst tre miljoner kronor netto.
Drygt 80 procent av all sjukfrånvaro inom kommunen är långtidssjukskrivning, 60 sammanhängande dagar eller mer. Bara miljö- och byggnadsnämnderna har inte någon långtidssjukskrivning under 2004.
Rehabilitering är central för att minska antalet långtidssjuka. Bara tre nämnder, fritids-, räddnings- och fastighetsnämnderna, lyckas rehabilitera fler än som blir långtidssjuka. Sämst på att rehabilitera är individ- och familjeomsorgsnämnden och tekniska nämnden där antalet nya fall är mer än dubbelt så stort som de som återgår till jobbet.
Räddningsnämnden och kommunstyrelsen ligger i en klass för sig när det gäller andelen anställda som haft högst sex sjukdagar de senaste två åren.
Christer Hansson