Annons

Man riskerar djurförbud efter vanvård

Kor och kvigor stod i flera decimeter hög gödsel. En kviga hade även en fastvuxen nosgrimma. Nu ska länsstyrelsen utreda om djurägaren ska förbjudas att hålla nötkreatur.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2008

Det var i slutet av juni som en anmälan om vanvård gjordes till kommunen.

- Han är helt klart inte lämplig att ha hand om djur, säger ordförande i miljönämnden, Görgen Holmdahl (spi), som har undertecknat kommunens anmälan till länsstyrelsen.

Annons

Mannen har under senare år fått flera anmälningar mot sig på grund av vanskötsel av sina nötkreatur.

Efter den senaste anmälan mot mannen gjorde kommunens djurskyddsinspektör ett besök i stallet.

Hos fem av nötkreaturen var det cirka 30 centimeter högt lager med gödsel. Två kvigor stod bakom en halvmeter hög gödselmur som gjorde att de inte kunde lägga sig ned i normal ställning. Det var en av dessa som hade en nosgrimma som vuxit fast. Djuren hade inte heller någon halm.

Djurägaren fick även anmärkning på att han lät korna stå i stallet trots att det är den årstid då de ska få vistas utomhus.

Vid en återinspektion en vecka senare hade ägaren rengjort stallet men bara låtit en ko stå tjudrad ute. För de övriga skyllde han på brist på tjuder.

Djurägaren själv har uppgett att han nu tänker sälja sina kor och kvigor. Han äger även ett mindre antal får.

Miljönämnden har bara föreslagit att han ska förbjudas att hålla nötkreatur.

- Om det sedan ska röra alla djur är upp till länsstyrelsen, säger Görgen Holmdahl.

Kommunens handläggning av ärendet fick i början av juli kritik bland annat eftersom den fastvuxna grimman inte upptäcktes av djurskyddsinpektören vid hennes första besök.

En anmälan gjordes till länsstyrelsen som hänvisade ärendet till miljönämnden men enligt Görgen Holmdahl tänkter nämnden inte framföra någon kritik.

- Handläggningen har i stort fungerat perfekt, säger han.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons