Man nekade till fortkörning – skyllde på bilreparatör

Mannen körde för fort genom Ljunghusen och fastnade i en fartkamera. Men i tingsrätten nekade mannen till fortkörningen med förklaringen att det var en bilreparatör som körde bilen, med hans hustru som passagerare.
Falsterbo • Publicerad 11 oktober 2018
Fartkamera.
Fartkamera.Foto: Emma Niwén

En man i 80-årsåldern från Falsterbo körde sex kilometer i timmen för fort på en 50-sträcka längs väg 100 i mars i fjor. Han fastnade då i en fartkamera men nekar till att det var han som körde bilen. I stället har han förklarat att han inte alls kör bil längre utan att hans hustru lämnat in den för reparation och att det måste varit bilreparatören som körde, med frun i passagerarsätet.

Någon vidare förklaring till vem bilreparatören var eller vilken verkstad denne arbetade på kunde mannen inte ge i tingsrätten. Enligt domen förklarade han att han ”har större problem att lägga kraft på än att ta reda på detta”. Mannen vill inte heller anklaga någon för fortkörning.

Tingsrätten trodde inte på mannens förklaring utan dömde honom för hastighetsöverträdelsen.

Mannen stod även åtalad för tre stölder i november och december förra året. Två gånger på Systembolaget i Simrishamn och en gång på Pressbyrån i Ystad. Båda stölderna på Systembolaget ska ha varit av tre flaskor Captain Morgan. Från Pressbyrån ska han ha stulit sex baguetter samt tre tidningar.

Även dessa brott nekade han till. Han förklarade för tingsrätten att han lider av diabetes och att han därför varken dricker Captain Morgan eller äter baguetter. Dessutom behöver han en krycka när han går och personen som fastnat på butikernas övervakningskamera hade ingen krycka.

Vid stölden från Pressbyrån stod mannens bil parkerad utanför butiken. Men han menade att den kan ha använts av samma person som ett halvår tidigare åkte fast för fortkörningen.

Men tingsrätten köpte inte heller dessa förklaringar utan dömde mannen för tre fall av ringa stöld.

Straffet blev totalt 7 500 kronor i dagsböter plus ersättning till butikerna för det som han stulit samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.