Annons
På äldreboendet Åldermannen har man länge satsat stort på aktiviteter. Personalen och cheferna tycker det är viktigt att ge de boende nya intryck.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2010

– Nu blir det torrsim. Se upp så att ni inte knuffar till grannen, säger Gerty Teltscher och börjar simmar med armarna.

– Det går bra! skrattar en man i rullstol.

Annons

Damerna och herrarna runt henne är genast med på noterna och gör likadant. Femton boende från äldreboendet Åldermannen har träffats i en samlingssal för att ha gymnastik. Samma sak händer varje måndag.

– Vi har hållit i detta under många år. Man får anpassa sig så att alla har roligt och klarar av övningarna. Då kommer de tillbaka, säger Gerty Teltscher.

I dag råder förkylning på många avdelningar. Därför är uppslutningen lite mager. Men femton tanter och farbröder har ändå samlats i en cirkel. De tränar så mycket de kan utan att resa sig från sina stolar. Efteråt blir det fika och tidningsläsning.

– Här står det att pensionärerna trivs trots att de har ont om pengar. Håller ni med om det? Man vill väl gärna ha lite mer? Och här är en insändare där en herre skriver att han väntat på en starroperation i sex månader. Han är inte så glad, det kan man ju förstå, säger Gerty Teltscher.

På Åldermannen har man i många år kämpat för att ha många aktiviteter. Fyra dagar i veckan finns det något på schemat. Två timanställda, Gerty Teltscher är en av dem, håller i många av aktiviteterna. Men dessutom bokar enhetschefen in en mängd andra arrangemang.

Vad betyder aktiviteterna för de äldre?

– Jättemycket. Man märker att de blir glada och pigga, säger enhetschef Hanna Sjöholm.

Gerty Teltscher håller med.

– De boende får en anledning att komma utanför sina rum lite. De lämnar sin avdelning och möts upp här. Jag är så glad över att vi kan samla alla i ett större rum. Det är inte alla äldreboenden som har det så bra som här, säger Gerty Teltsch.

Men de boende orkar inte med mycket. En aktivitet per dag som är cirka en timme lång räcker.

Annons

– Sedan är de trötta, säger Hanna Sjöholm.

Hon slutar snart som enhetschef och Marie Edling tar över.

– Jag kommer att fortsätta med alla aktiviteter. Det är jätteviktigt. Men det kommer alltid handla om pengar. Den övriga verksamheten får inte bli lidande heller, säger hon.

Mia Sandgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons