Annons

"Man kan inte bara se till inkomst"

Fromma stiftelsens bedömningar för vem som är behövande och ska beviljas boende på Greta och Johan Kocks hem för gamla bygger på för tunna grunder. Därför måste stiftelsen betala skatt, anser Skatteverket.
Trelleborg • Publicerad 3 mars 2012

– Man kan inte bara se till den sökandes inkomst och tillgångar utan också till dennes behov. En ensamstående har till exempel andra behov än ett hushåll med flera personer. Vi har kommit fram till att det är en för låg andel behövande som bor på hemmet för att kraven på skattebefrielse ska uppfyllas, säger Camilla Hjerpe sektionschef på Skatteverket

Hur ser du på att de boendes ekonomi förändras över tid?

Annons

– Det är ett problem för stiftelser som har bostäder. Men vi har gjort en större granskning av stiftelser och det finns många som klarar kraven, säger hon.

Det finns inga juridiska definitioner för att någon ska klassas som behövande. Hur ser du på det?

– Det finns inga exakta siffror, nej. Därför måste man göra en helhetsbedömning av den sökandes tillgångar och behov.

Stiftelsen har valt att överklaga. Vad kommer det att leda till?

– Möjligheten att överklaga finns alltid. Men om domen ska vara prejudicerande måste ärendet hela vägen upp till Högsta domstolen.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons