”Man håller på att dränera lasarettet”
Ett öppet brev till den politiska ledningen för sjukvården, namninsamlingar, ett överklagande av beslutet att stänga akuten nattetid och att minska på antalet övervakningsplatser och senast åtskilliga försök att begära ut underlagen för besluten som fattats. Det är en del av vad Catherine Persson har gjort för att sätta stopp för förändringarna på lasarettet. Men hon har i stort sett bara blivit bemött med tystnad från Region Skåne. När det gäller hennes begäran att få ut beslut och handlingar har det tagit lång tid.
– Man ger rättvisan och demokratin sämre förutsättningar. Det är inte okej. Jag blir förbannad och upprörd, säger Catherine Persson.
Hennes engagemang bygger på att hon tycker att beslutet att stänga akuten nattetid och minska möjligheterna att ta emot svårt sjuka patienter i Trelleborg är tokigt. Hon tror dessutom att det kommer att påverka sjukvården på flera plan.
– Det man väljer att göra i en liten avgränsad del är viktigt för helheten. Börjar man dra i en länk brister snart hela kedjan. Detta rör hela sjukvården i Skåne och framför allt i Trelleborg. Det är redan nu en hård belastning i primärvården, SUS är överbelastat och de vill att kommunen ska ta större ansvar. Ambulansen är också ett problem, det finns för få i Skåne. Att nu välja att slå sönder en fungerande akutorganisation i Trelleborg är inte särskilt begåvat när det är kris i skånsk sjukvård, säger hon.
En följd tror hon kommer att bli att det blir svårt att rekrytera kompetent personal till lasarettet och att underlaget för den övriga verksamheten på lasarettet, som till exempel röntgen, narkos och labb kommer att minska.
– Man håller på att dränera lasarettet, säger hon.
Catherine Persson för nu något av en juridisk kamp för att stoppa förändringarna på lasarettet. Hennes vapen är bland annat kommunallagen.
– Beslutet är fattat av en tjänsteman. Intentionen i lagen är tydlig. Det som har stor betydelse ska vara ett politiskt beslut, säger hon och förklarar att hon har överklagat och även begärt inhibition, att genomförandet av beslutet stoppas tills vidare.
För att få argument till sitt överklagande har Catherine Persson begärt ut beslut och beslutsunderlag från hösten 2011, då man bestämde att akuten skulle återbemannas nattetid, fram till i dag. Men det hon har fått ut är knapert.
– Det verkar inte finnas några beslut alls mellan september 2011 och april 2014. Jag har i alla fall inte fått något, säger hon.
Till beslutet som fattades av divisionschefen Kjell Ivarsson i april 2014 har hon varken fått ut några ekonomiska kalkyler, eller konsekvensanalyser när det gäller patienter.
– Överhuvudtaget har jag inte fått några beredningshandlingar. Det jag har fått är en del protokoll från facklig samverkan, säger hon och menar att rätten att få ut offentliga handlingar är viktig för demokratin och något som gäller alla medborgare.
– Den rätten har man, att få insyn och säkra demokratin.
Men hennes begäran har dragit ut på tiden och nu börjar tiden för överklagandet att rinna ut.
– Man undrar ju om det är med avsikt som de gör detta eller om de inte begriper bättre, säger Catherine Persson som dock betonar att det ändå är ett politiskt beslut som ligger bakom förändringarna på Trelleborgs lasarett.
– I grund och botten handlar det om ett politiskt beslut om budgeten som man tvingar tjänstemännen att genomföra. Beslutet tycks vara fattat med ett oerhört dåligt underlag och det gör man med den borgerliga alliansens stöd. Det är verkligen jätteallvarligt, säger Catherine Persson.