Annons

Man försökte växla falska tusenlappar i flera butiker

Den man som under helgen suttit anhållen misstänkt för att ha försökt lura butiker med falska sedlar släpptes i går på fri fot.
Trelleborg • Publicerad 27 september 2004

Flera butiker i centrala Trelleborg anmälde i slutet av förra veckan att de tagit emot falska tusenlappar. I den sista affären, klädbutiken Vero Moda, anade personalen oråd och vägrade ge mannen några pengar när han ville växla in en tusenlapp.

– Det verkade konstigt.Han sade att han fått den på Billings, men varför skulle man få en tusenlapp på ett konditori, säger butiksbiträde Camilla Olsson. Hon stod själv intill disken när en kollega tog emot tusenlappen. Med hjälp av en särskild apparat med UV-ljus kontrolleras alla 500- och 1000-kronorssedlar. Den kontrollen visade att sedeln inte var äkta.

Annons

– Han ville då ha tillbaka sin sedel men det fick han inte. Vi skulle precis ringa efter en vakt men hade tur eftersom vakten stod precis här, säger Camilla Olsson.

Vakten höll kvar mannen till dess att polisen kom och kunde gripa honom. Han fördes därefter till polisstationen i Ystad där han under helgen suttit anhållen misstänkt för brukande av falsk sedel samt bedrägeri. Igår försattes han på fri fot efter att åklagaren dragit tillbaka en häktningsframställan .

– Jag tror inte att han kan försvåra bevisningen. Det känns rätt så klarlagt att han har gjort det. Själv skyller han på att han inte visste att det var en falsk sedel men det verkar inte trovärdigt, säger åklagare Anders Lethin.

Enligt åklagaren har minst tre andra butiker i centrala Trelleborg anmält att de tagit emot falska tusenlappar under de senaste dagarna.

– Det verkar som att i åtminstone någon av dessa har mannen varit, säger åklagaren Anders Lethin.

Han tror däremot inte att det är mannen själv som tillverkat de falska sedlarna.

– Han kan ha blivit lurad eller ombedd att lämna in sedlarna, säger Anders Lethin.

Jenny Isaksson

0410-54527

jenny.isaksson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons