Annons

”Man får inte tappa hoppet”

Att vara långtidsarbetslös har sina fördelar i dåliga tider eftersom företagen gärna ser efter de ekonomiska fördelarna med att anställa från den gruppen. Christoffer Munther har varit utan jobb sedan januari men har bestämt sig för att vara optimistisk.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2013
Foto: 
Katarina Nelander och Linda Svensson känner av de dåliga tiderna. Det blir mer att göra när fler är inskrivna.Foto: 
Christoffer Munther har varit arbetslös till och från sedan 2007. Nu går han på praktik på ett städföretag men drömmer om ett fast jobb.Foto: Sara Johari
Christoffer Munther har varit arbetslös till och från sedan 2007.Foto: Sara Johari
Foto: 

I juli låg arbetslösheten för unga trelleborgare på 23,3 procent. En av de som tillhör den gruppen är Christoffer Munther. Han är 25 år och har varit inskriven på arbetsförmedlingen till och från sedan 2007. Även om han jobbat en hel del räknas han nu som långtidsarbetslös. Om man skriver in sig mindre än ett år efter att man lämnade förmedlingen räknas den totala tiden man varit inskriven.

När Trelleborgs Allehanda träffar honom har han precis jobbat sin andra dag på företaget Paldur där han har börjat en praktik. Hans arbetsuppgifter är att städa.

Annons

– Det är roligt. Men helst vill jag nog jobba på fabrik, köra budbil eller jobba på lager. Det har jag erfarenhet av och gillar, säger han.

Sedan i vintras

Denna omgång har han varit arbetslös sedan januari då han jobbade i Norge på en sprinklermontörfirma. När företaget gick i konkurs kände Christoffer Munther att det var dags att bege sig hem. Han var dessutom trött på att ha ett distansförhållande.

– Pendlingen hem till Trelleborg blev jobbig, säger han.

Hans handledare Linda Svensson fick motstridiga känslor när han dök upp på arbetsförmedlingen igen.

– Jag gillar ju Christoffer, han har ett sådant driv. Det gör att det är lätt att hjälpa honom. Personer som han är roliga att jobba med. Men samtidigt vill man ju inte att folk ska komma tillbaka. Fast jag är säker på att det kommer ordna sig bra för honom, säger hon och ler.

Christoffer Munther är inte heller så orolig.

– Nej, man får ju inte tappa hoppet. Man måste se lite längre fram och tänka att det fixar sig, säger han.

Vad skulle du ge för råd till andra ungdomar som är arbetslösa?

– Att prata med alla man känner, hålla kontakt med kompisar och så. Kanske har någon ett tips som kan leda till ett jobb.

Annons

Linda Svensson håller med:

– Det säger vi till alla. Kontakter är jättebra och ger ofta jobb.

Den långvariga lågkonjunkturen gör arbetsförmedlarnas jobb lite tuffare och stämningen kan vara låg hos de som söker jobb.

– För mig har dock de dåliga tiderna varit bra, säger Katarina Nelander.

Började 2009

Hon berättar att hon fick jobb på arbetsförmedlingen 2009 eftersom det anställdes fler då. Innan jobbade hon som jobbcoach på Adecco men sades upp därifrån när lönsamheten gick ner.

De jobbar båda med långtidsarbetslösa och upplever att just den gruppen kan dra fördel av sämre tider.

– Företagen får det tuffare och anställer gärna människor som är långtidsarbetslösa eftersom det finns fler ekonomiska fördelar kopplade till den anställningen, till exempel praktik eller nystartsjobb. Så fungerar systemet, säger Linda Svensson.

LÄS MER:

Kraftig ökning av långtidsarbetslösa

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons