"Man brukar spara det bästa till sist"

Gunnar Eriksson tar varje tillfälle han kan att prata miljöfrågor. Han är sist av 33 namn på moderaternas lista till inför kommunvalet i höst.
Trelleborg • Publicerad 31 augusti 2006
060512 Politiker M Gunnar Eriksson Bild: Claes Nyberg
060512 Politiker M Gunnar Eriksson Bild: Claes NybergFoto: 
060512 Politiker M Gunnar Eriksson Bild: Claes Nyberg
060512 Politiker M Gunnar Eriksson Bild: Claes NybergFoto: 

För Gunnar Eriksson som sitter som vice ordförande i miljönämnden i Trelleborg är ett liv som politiskt aktiv inget främmande. Inför kommunvalet i höst gjorde han tidigt klart att han ville ställa upp.

– Efter nomineringen intog jag en hedersvärd sista plats. Men man brukar ju spara det bästa till sist, skämtar han medan han slår sig ned och lägger attachéväskan på bordet.

Även inför förra valet stod Gunnar Eriksson sist på moderaternas lista. Men då hade han inga ambitioner att komma in i fullmäktige.

– Då uppstod helt enkelt en vakans som jag gick med på att fylla. Men jag hade ingen avsikt alls, säger han och plockar fram ett dokument som tagits fram inför nomineringarna till årets kommunval.

På några få rader har varje kandidat fått sammanfatta vad det är som är viktigt för just dem. Och det råder inga tvivel om vad Gunnar Eriksson brinner för.

– Det är tveklöst miljöfrågan. Genom att ställa upp i valet så ville jag få upp den på kommunfullmäktiges agenda. Kanske tyckte inte resten som jag.

Men Gunnar Eriksson tror inte att han är ensam om sitt miljöintresse bland moderaterna i Trelleborg.

– Jag är nog mest talesman för miljön i partiet. Men jag tycker ändå att jag har ett gott förtroende bland mina partikollegor.

Nästan direkt kommer Gunnar Eriksson in på ett av sina favoritämnen: färjorna.

– Det viktigaste är att vi kommer fram till någon typ av internationell överenskommelse när det gäller avgasrening inom sjöfarten. Jag längtar efter ett opinionstryck i den här frågan. Här i Trelleborg är avgaserna från färjorna störande och hänger ju ihop med lastbilstrafiken. Vi måste få till stånd en kostnadseffektiv rening av färjorna och får inte snedvrida konkurrensen. Gunnar Eriksson utbildade sig till kemiingenjör i hemstaden Stockholm. 1961 fick han jobb som produktionskemist på gummifabriken i Trelleborg. Där stannade han i 20 år innan han började jobba på miljöförvaltningen.

Varför han fastnade för just miljöfrågor kan han inte riktigt svara på.

– Jag vet förbaske mig inte. Men det har nog med mänsklighetens överlevnad att göra. Vad ska vi med vård, skola och omsorg till om vi inte har en miljö att leva i? På något sätt ligger de här frågorna mig så fundamentalt nära om hjärtat.

– Jag är inte intresserad av frågor om skola och vård. Det är också viktigt men det lämnar jag åt dem som kan. Det jag kan är miljöfrågor.

Gunnar Eriksson tycker att den traditionella miljörörelsen arbetar emot sina egna intressen. Det är också en förklaring till att han inte är miljöpartist.

– Miljörörelsen skapar ofta ett motsatsförhållande mellan miljöfrågan och industrin. Det stämmer inte alls med mitt sätt att se det. Man måste ha industrin med sig, skapa ett samförstånd om miljöproblematiken med dem som verkligen kan göra något åt den.

Gunnar Eriksson har haft hjärtat på den borgerliga sidan så länge han kan minnas.

– Jag har alltid sympatiserat med moderaterna ända sedan Gunnar Heckschers tid som ordförande för dåvarande högerpartiet. Jag tror på individens frihet. Varje människa måste få chansen att forma sin egen framtid. Nu har vi nästan trygghet till döds. Samarbetet med socialdemokraterna i Trelleborg har dock lett till att moderaterna fått igenom mycket av sin politik, menar han. Men generellt tycker han att det politiska klimatet i stan kännetecknas av en låg debattnivå.

– Vi har helt enkelt för få duktiga politiker.

Han brukar komma in på sitt engagemang för miljön i alla möjliga och omöjliga sammanhang; under en taxiresa eller på pensionärsträffen. Gunnar Eriksson har faktiskt svårt att komma på några andra fritidsintressen. Förutom att fixa och dona i bostaden i Västra torp, förstås.

– Jag försöker att måla och snygga till i huset, fixa med bilarna. Jag är definitivt aldrig undersysselsatt i alla fall.

Att få så pass många kryss att han faktiskt kommer in i fullmäktige tror han inte är möjligt. Men han verkar ta det hela med ro.

– Att bli inkryssad vore kul men det är inte realistiskt. Så miljömedvetet är inte folket ha ha.

Hur känns det att stå sist på listan?

– Jag tar det inte hårt alls. Such is life. Det gör ingenting. Det är egentligen i nämnderna som mycket av det politiska arbetet utförs. Jag ville bara få in budskapet i fullmäktige. Nu bevakar jag stenhårt min sistaplats.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.