Annons

”Man borde tänka mer på detaljer”

Att ta ut pengar funkar bra, att ta en fika är svårare och att se en konsert på Palmfestivalen är helt omöjligt. TA lät rullstolsburne Jonas Larsson tillgänglighetstesta Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2010
Foto: 
Foto: 

Jonas Larsson rullar fram till bankomaten. Stoppar in kortet, slår koden och plockar till sig sedlarna.

– Bankomaten är bra. Det är inga problem. Och det finns en ramp upp hit så allt funkar som det ska, säger Jonas Larsson.

Annons

Men att omsätta pengarna till en kopp kaffe eller växla in dem till en annan valuta är inte lika lätt. Höga kanter och avsaknad av automatiska dörröppnare ställer till problem. Kaféet i vattentornet har ramp men dörren får man öppna för hand, likadant är det på Forex.

– Jag kommer inte in i ett enda av kaféerna på Algatan. Det är konstigt att man inte tänker på en sådan enkel detalj som en dörröppnare, säger Jonas Larsson.

Att det saknas ett detaljtänk när det gäller anpassade miljöer är något som han ofta återkommer till. Sista helgen i augusti är det dags för Palmfestivalen där flera konserter står på programmet. Men Jonas Larsson kommer inte att finnas med i publiken.

– Jag ser ju ingenting i och med att jag inte kan stå upp. Jag ringde kommunen om det. Då erbjöd de mig en plats längst fram. Men vad händer när alla trycker på bakifrån, då blir jag ju klämd mot staketet, säger han.

Därför efterlyser Jonas Larsson en särskild rullstolsläktare som kan användas under Palmfestivalen.

– De har mobila sådana på Malmöfestivalen. Går det i Malmö borde det ju rimligtvis gå här också, säger han.

Jonas Larsson tycker att det finns mycket kvar att göra för att Trelleborg ska bli mer anpassat för personer med funktionsnedsättning. Men han konstaterar också att mycket har hänt på området under de senaste åren.

– Visst har det blivit bättre. Särskilt när de tog bort kullerstenarna på flera gator. Innan var det helt livsfarligt. Och de har fasat ner många trottoarkanter, säger Jonas Larsson.

Så hur anpassat är Trelleborg på en skala från 1 till 5?

– 3,5. Det hade blivit högre om kommunen och fastighetsägare tänkt mer på detaljerna. Men jag tror att många har svårt att tänka sig in i rullstolsburnas vardag.

INTERNAL INTERNAL
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons