Annons

"Man blir blind och ser inte att man är ensam"

Petra Sörling vågar ta för sig. På jobb titulera hon sig vd och på fritiden är hon styrelsemedlem inom svensk bordtennis. Möt kvinnan som dagligen bossar över 27 anställda, äter sushi till lunch och läser boken om Barack Obama som kvällslektyr.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2008
Petra Sörling, en av Trelleborgs kvinnor i vd position.
Petra Sörling, en av Trelleborgs kvinnor i vd position.Foto: 

I industriområdet på Vannhög finner vi Petra Sörling. Hon visar vant runt i Macabs lokaler. Teknikrum avlöser produktionsrum och lagret följer tätt inpå. Med armarna i kors står Petra Sörling och berättar om sig själv och om företaget hon kommit att bli vd för.

- Jag kom hit från Vasakronan under 2005. Då anställdes jag som operativt ansvarig här på Macab. 2007 slutade vd:n och jag fick chansen att ta över tillsammans med den dåvarande styrelseordföranden. Sedan vid årsskiftet fick jag köra bussen själv, utan co-driver, säger Petra Sörling.

Annons

Att vara kvinna och sitta på tronen som VD hör inte till vanligheterna i Trelleborg. Drygt nio procent av kommunens verkställande direktörer var kvinnor under 2007. - Nio procent i en liten stad är inte så många. På företagsmöten och liknande är det nästan bara män. Men när man alltid är ensam kvinna blir man till slut blind och ser inte att man är ensam, kommenterar Petra.

Att hon dessutom är ansvarig för ett tekniskt företag får en del att höja på ögonbrynen.

- Jag kan känna att som tjej får du välja väg, antingen får man grotta ner sig eller se på det med lite helikopterperspektiv.

Petra har valt att ta ett steg tillbaka från förkortningar och teknikspråk.

- Jag väljer att vända på det och prata kund och vad de vill ha. Det är det övergripande seendet de tillsatt mig för, annars kunde de tillsatt en teknisk chef.

- Man får hålla i stafettpinnen men inte springa alla sträckor själv. På fritiden brinner Petra för bordtennis. Hon har själv tävlat på elitnivå och blev Sverigetrea som junior. I dag är hon verksam i både nationella och internationella styrelser inom bordtennisen och har bland annat varit med om att driva igenom lika prispengar för damer och herrar.

- Jag jobbar för bättre förutsättningar för kvinnliga idrottare. Men i både näringslivet och idrottslivet tror jag på att få in både yngre och äldre i verksamheten, och inte bara kvinnor.

- Om du bara vill få in kvinnor är det inte säkert att du får de stora öronen med dig men om du vill få in både och så vinner det större kraft.

Någon kvotering är dock inget som Petra Sörling förespråkar.

- Vägen är inte att skapa grupperingar utan att slå sig fram till vanliga platser. Jag kan förstå argumenten för kvotering men jag tror inte på det. Kvinnornas kompetens blir då lätt ifrågasatt. Att se till individen och att ha en bred kompetens är något Petra ständigt återkommer till. På sitt välstädade kontor förklarar hon mer om sina idéer och tankar - till smaken av en kopp citronte.

Annons

- Rent generellt tror jag att det är bra att ha både kvinnor och män på arbetsplatserna. Jag tror vi fungerar olika. Jag tror till exempel att finanskrisen går att klara bättre med blandat ledarskap, då får man alla perspektiv och kompetenser.

- Sedan tror jag inte mycket på att låsa fast individer mellan åtta och fem. Man måste få jobba hårt i perioder och även kunna gå hem tidigare till familjen under vissa perioder. Det är inte den som sitter här flest timmar i veckan utan vad de presterar som är det viktiga. Det har blivit lunchtid på Petras företag och en manlig kollega försvinner ut genom ytterdörren.

- Det är min sushileverantör, säger Petra med glimten i ögat.

När arbetsdagen är slut och Petra kommer hem till sin make Fredrik i Gislöv står avkoppling på schemat.

- Den ultimata avkopplingen är att läsa. Jag läser nog två till tre böcker i veckan. Alla är inte kioskvältare men jag läser nog ganska fort.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons